Tinc a la llei un pànic injustificat, i és que és clar que se'n pot estar fora sense problemes. L'altre dia, els porters d'una discoteca de Madrid, sobre els quals pesaven ja 12 denúncies per agressió, van matar a puntades de peu un xaval de 18 anys. Vostè i jo no podríem viure amb una sola denúncia, ens despertaríem a la nit amb malsons. Però es pot, és perfectament possible. De fet, la discoteca a les portes de la qual va ser assassinat el nen no tenia llicència. Vostè i jo no obriríem sense llicència ni un alberg per a pobres. Però es pot, es pot fer tot al marge de la llei. El Balcón de Rosales, que així es deia el garito, havia estat denunciat desenes de vegades, se li havien obert no sé quants expedients, la policia havia recomanat que el tanquessin amb urgència a causa de les deficiències, totes greus, descobertes en el seu funcionament. Però aquí el teníem, amb un parell, o amb dos, no ho sé. Després vostè s'endarrereix en el pagament de l'IBI i té suors freds. No passa res.

Es pot viure d'esquena a les normes. A dia d'avui, no hi ha a la presó un sol financer dels que ens han portat al desastre econòmic universal en què ens debatem com nàufrags. I mira que han fet coses lletges. Vostè i jo, en canvi, tenim uns remordiments brutals per no reciclar les escombraries com Déu mana. Ens ficaran a la presó?, ens preguntem amb angoixa. Res d'això, si us plau. Ni tan sols ens han obert un expedient.

I després hi ha en Roldán, Luis Roldán, l'ex de la Benemèrita, que es troba de baixa laboral per depressió, pobret, cosa que no li impedeix fer caixa a la tele. Home, home, si està vostè de baixa, quedi's al llit, que hi ha inspectors de Treball, encara que no sabem on. En el moment d'escriure aquestes línies, no tenim notícia que hagin retirat a Roldán els beneficis de la baixa mèdica per treballar quan no ho ha de fer. En canvi, si vostè o jo truquem a l'oficina per dir que ens quedem a casa perquè ens fa mal el cap, procurem demostrar-ho no només amb el paper del metge, sinó amb el certificat d'un notari. Per què? Perquè estem convençuts que no es pot viure fora de la llei. Ja en som d'idiotes!