Fa poc temps, un regidor escollit en la llista de l'AIR-PSC a Riudarenes (aquesta candidatura va obtenir 5 regidors de 9, per tant, majoria absoluta) es passà al grup de l'oposició (CiU) i provocà una moció de censura que va canviar els resultats de les eleccions i alhora el canvi en l'alcaldia. Un cas clar de transfuguisme.

Últimament a Mont-ras està succeint el mateix. L'única regidora militant d'ERC en la llista d'Acord per Mont-ras, que amb coalició amb el PSC governa l'Ajuntament, ha abandonat la llista en què va ser escollida regidora. Tot seguit ha presentat una moció de censura conjuntament amb CiU per canviar l'equip de govern i poder retornar l'antic alcalde, Manel Montalban (CiU), a l'alcaldia.

És absolutament incomprensible que els partits polítics no converteixin en llei el pacte d'antitransfuguisme que, fa anys i després de moltes discussions, es va fer. Tot els partits el varen signar. Però sembla que cap té ganes de complir-lo.

Com es pot alterar tan impunement la voluntat popular amb aquestes actuacions? Com es poden justificar aquests comportaments?

Els alcaldes i equips de govern sorgits del transfuguisme poden ser legals, però són clarament antidemocràtics. I ho són per haver canviat de factor les llistes votades a les urnes.

En conseqüència, tots els que han canviat les llistes, tant el trànsfuga com el partit que li accepta el vot, actuen antidemocràticament.

És, però, responsabilitat de la classe política que aquestes aberracions siguin possibles. Per tant, en darrer terme, és ella la causant d'aquests actes personals que vulneren la democràcia.

A més, allò que ofèn ja del tot la intel·ligència són les afirmacions fetes per aquests dos alcaldes proclamats com a fruit de la suplantació del vot popular.

En Narcís Colomer, alcalde de Riudarenes, diu: "no podem perdre el temps en enfrontaments que no porten enlloc", "lamentem que hi hagi qui pretengui crear un estat de crispació".

El flamant nou alcalde de Mont-ras, el Sr. M. Montalban, manifesta "la discussió que s'ha produït aquests darrers divuit mesos (en què ell no governava) s'hauria d'acabar, perquè els pobles per prosperar han d'estar units".

S'ha d'estar molt ofuscat, per fer manifestacions com aquestes.

No són ells qui han contribuït a dividir i a crispar els seus respectius pobles, amb els tripijocs protagonitzats?

Tot els pactes són legítims. Ho són les coalicions per formar govern. Les majories són les majories. Però, deixar la llista en què has estat elegit per passar-te a una altra és senzillament trair el vot dels ciutadans. I això és absolutament inacceptable i un frau a la democràcia.