Al mig de la crisi, obro el diari i trobo al seu interior un suplement d'articles de luxe. Desconcert, és clar. Després, curiositat. A la portada hi ha una dama rossa amb un abric de pell i un gosset car en braços. El gos té cara de "gilipolles". I d'insatisfacció. Atreu que l'animal és una d'aquestes persones a les quals no acontentes amb res. Mira cap a on se suposa que està el fotògraf amb expressió de cabreig, com preguntant-se què caram fa aquest pobre aquí. I és que, en efecte, l'únic que respira pobresa en el conjunt és el fotògraf, que no es veu. La resta, com dèiem, és luxe: hi ha diverses maletes de pell, sobre l'herba, als peus de la rossa; hi ha un Mercedes descapotable i esportiu; hi ha, al fons, una mansió cap a la que mira la dama, de la qual no veiem la seva cara, només la seva melena. Però el fotògraf, es per on, és pobre. Es nota a la cara dels gossos (n'hi ha dos, però tots dos són "gilipolles"). La model, la que fa de rossa, també és pobre. Se li nota a la perruca, una mica polsegosa. Li han pagat dos duros per aquest posat.

La pobresa, per més que s'oculti, actua. I com més s'oculta, més gran és la seva influència sobre la realitat. La pobresa reprimida és més perillosa que un desig reprimit. De manera que obre un el suplement de luxe amb cert desànim, encara que es digui "Shopping", que sona millor que "De compres". Ja al seu interior, veu un l'anunci de Tiffany, que ha representat des de sempre el luxe per antonomàsia, i té la impressió d'assistir a una vulgar imitació. Pura bijuteria, el mateix que Bvlgari o que Loewe, l'anunci del qual, per cert, sembla una falla. Però si vas a la zona de rellotges, et trobes una doble pàgina dedicada a la marca Franck Muller. I saben a qui utilitzen, entre d'altres glòries, per promocionar el producte? Jaime Cantizano.

Ara resulta que la televisió escombraria és luxe. Per favor, per favor. A mesura que un avança pel suplement, es va adonant que és un suplement de luxe de mentida perquè també al luxe li ha arribat l'hora de la falsificació. Ho demostren aquests viatges tancats a Punta Cana, on el mateix podries estar a Benidorm. Ara mateix, no hi ha una altra veritat que la pobresa.