Aquesta setmana ha arribat a casa el signe definitiu que el paisatge de la Vall d'en Bas no només ha canviat físicament sinó també culturalment. Que ha canviat físicament es pot veure amb els talussos, els viaductes, els moviments de terres que s'han fet, en definitiva, es pot veure la destrucció d'un espai harmònic per la construcció de l'eix Vic-Olot. Una aberrant infraestructura que encara ho serà més si es construeix l'autovia entre Besalú i Figueres, fet que facilitarà el trànsit internacional de camions pel mig de la Vall. Segur que amb tot això construït alguns arribaran a l'orgasme desarrollista i es fregaran les mans pensant en algun tipus de benefici particular.

Però torno al principi del meu escrit i al senyal de destrucció cultural de la Vall que he rebut aquesta setmana: la nadala que envia cada any l'Ajuntament de la Vall (promotor constant de la construcció de l'Eix i la destrucció de la Vall) està feta pels alumnes del CEIP Verntallat. Una decisió molt encertada i molt educativa. Bé, el guanyador d'aquest any ha estat una nadala on es veuen els tres reis mags a sobre d'un vehicle amb regals que surten del túnel de Bracons (ben senyalat) i que passen per sobre del viaducte que travessa la plana a l'alçada de Can Trona. Una indicació dalt el viaducte i senyalant cap al terra ens diu que allà sota hi ha la Vall d'en Bas, on tot un seguit de pares i mares acompanyats dels seus fills i filles amb el seu corresponent fanalet esperen, com és tradicional, l'arribada dels Reis Mags que els llancen caramels des del viaducte, mentre els nens i nenes canten "Visca el tres reis d'Orient que porten coses per tota la gent", amb el cap enlaire (mirant cap el viaducte) per no perdre's l'arribada màgica dels tres mags.

Un nen o nena de x anys ha aconseguit mostrar d'una manera clara com veuran la Vall les noves generacions: les muntanyes del Puigsacalm i Santa Magdalena (l'alumne la dibuixa amb la gran estrella que cada any col·loca al cim l'associació de veïns de Joanetes) i la plana travessada mortalment per un viaducte que es convertirà en la imatge del present i futur de la Vall. La mainada no enganya, la mainada descriu el que veu, de manera transparent. La innocència del guanyador ens mostra que d'una manera irreversible ens han canviat la nostra vida que està feta de paisatge, vivències i caràcter. Ens demostra que no hem estat capaços de fer front als que només pensen en el seu benefici, no hem parat els peus a aquells que d'una manera conscient han volgut destruir la Vall sota el miratge del progrés. Gràcies a l'alumne podrem tenir durant aquestes festes una nadala que dibuixa el nou paisatge de la Vall. Només espero que els Reis Mags que baixen pel viaducte cap a la Vall emplenin de carbó aquells que no volien mirar o aplaudien mentre es prenia la decisió de destruir la Vall d'en Bas.