Els visitants eren rebuts amb menjar típic dels països islàmics i amb un cartell escrit en àrab i català o castellà en què es demanava que es traguessin les sabates. I és que per l islam la mesquita és un lloc pur, per això s'hi ha d'entrar sense calçat i rentat. Entre els curiosos hi havia practicants de diferents religions, com catòlics i evangelistes, i musulmans que solen anar a les altres moltes mesquites catalanes; també ateus i agnòstics. M'estic referint a dissabte passat, quan les portes d'aquests centres d oració i cultura van obrir-se arreu de Catalunya perquè pogués entrar-hi tothom. A la província de Girona també van resultar un èxit.

És la primera vegada que un president de la Generalitat de Catalunya participa en la jornada de portes obertes que el Consell Islàmic celebra des de fa anys. Consisteix a obrir totes les mesquites catalanes perquè els qui no practiquen l'islam hi entrin i vegin, tal com són: l'oratori, els espais culturals, les activitats socials i, òbviament, la seva gent. Aquest dissabte el president Montilla, com tot tothom, es va descalçar en entrar i va iniciar el recorregut del Centre Islàmic Pakistanès Camí de la Pau, que, com tants, és al districte barceloní de Ciutat Vella.

En uns temps que molts consideren respectable que l'esbronc i els xiulets anul·lin l'expressió de l'altre (els nous integristes), cobra major importància encara la labor del Consell Islàmic Cultural de Catalunya, que sempre ha fet bandera de la igualtat home-dona; el respecte a les altres cultures, i la defensa de la democràcia i els Drets Humans.

No va ser una trobada entre el president i una expressió cultural més de Catalunya, sinó tot el contrari; va ser el compromís comú entre catalans que defensen uns mateixos valors universals amb el de la tolerància en primer lloc. I és que, a Europa, l'islam es debat entre dues posicions: o bé un aggiornamento, o bé un paper de cap de pont de l'islamisme ortodox. L'islam català es troba en el primer grup.

Una de les activitats més eloqüents que protagonitza és la Trobada de les Dones Musulmanes, que se celebra anualment: aquest any, el 31 de maig.

El de 2008 va tenir lloc el 24 de maig al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Al costat de Lahcen Saaou Haysoun, president del Consell Islàmic Cultural de Catalunya, hi van ser els representants de les institucions catalanes per expressar el seu compromís amb les conclusions del fòrum. Les participants van abordar els principals temes relatius a la situació de la dona musulmana. Es va debatre sobre les opcions d'integració i assimilació; la visió de la dona musulmana a partir de l'obra del Profeta; es van analitzar projectes educatius i culturals de la dona musulmana a Espanya; l'experiència mediadora i educadora de la comunitat islàmica de Mataró; i altres qüestions. Podríem resumir que l'objectiu d'aquestes Trobades és refundar tots els principis de l'islam, compreses les prescripcions de la llei religiosa i la lletra de l'Alcorà, a la llum dels Drets Humans.

En convertir a la dona en el subjecte protagonista d'aquestes importants Trobades, el Consell Islàmic Cultural de Catalunya sembla optar per l'europeïtzació, o sigui, un islam d'acord amb la realitat catalana, cosa que també corroboren els documents que l'organisme ha anat publicant. Anem pel bon camí.