Hem tingut un hivern en què el vent i la mar han fet diversos estralls en alguns dels municipis de la Costa Brava. Els temporals de llevant es van endur de soca-rel diversos passejos marítims, entre els quals els de l'Escala i Blanes. Es tracta d'infraestructures que estan en fase de reconstrucció i que costen molts diners. La setmana passada, el fort vent de llevant i el mar de fons van tornar a fer acte de presència amb la diferència que ara és estiu i que el litoral gironí està ple de visitants, amb la qual cosa s'incrementa el perill potencial per a les vides humanes quan es produeixen situacions com aquesta.

Les dades publicades ahir per Diari de Girona són esfereïdores i preocupants. La Creu Roja, que vigila bona part de les platges de la Costa Brava però no totes, va haver de rescatar en només una setmana -del 17 al 24 de juliol- 196 banyistes que a causa del vent i la mala mar no podien tornar a costa i eren arrossegats cap a l'interior del mar. Si a aquesta dada hi afegim que en el darrer any a tot Catalunya la mateixa entitat va fer 294 rescats, queda claríssima la dimensió del problema.

Dijous passat va ser el dia en què la situació va arribar al límit. Mentre les temperatures ascendien o fregaven els 40 graus, moltes platges estaven amb bandera groga (precaució) o vermella (bany prohibit). Però, malgrat això i que les onades ja havien engolit durant la nit i matinda part de la sorra a Sant Antoni de Calonge, molts banyistes van fer cas omís dels avisos i inconscientment es van llançar a l'aigua. El resultat: prop de 200 rescats als quals cal afegir els dels municipis que no estan vigilats per la Creu Roja, sinó per altres empreses o entitats privades, com és el cas de Lloret i Blanes, on també es van produir incidències. Quan això passa, no només està en perill la vida del banyista sinó també la dels socorristes.