o és cap joc de nyaus. El darrer diumenge d'agost, la vila de Tossa s'obre a l'art en la seva dimensió més popular i entranyable. Aneu per les seves places i carrers, entaforeu-vos en uns racons que són fets expressament per ser plasmats en una tela, i hi trobareu un artista -adult o infant- que amb el seu cavallet, caixa de pintures i cadira, es dedica a transposar a la tela allò que veuen els seus ulls.

Parlem del Concurs de Pintura Ràpida. Té ja més de mig segle de vida. Cinquanta-tres anys, si no anem errats. Fou el primer d'Espanya en la seva especialitat. I moltes d'aquestes obres -fetes en un dia- han assolit ja el valor de la immortalitat. Aquest concurs que omple la Vila de Tossa de llum i de color -i d'un pintoresquisme suggestiu- ha representat també la descoberta de nous valors en el camp de la pintura. Les més representatives, al Museu d'Art. La denominació de Babel de les Arts no li és sobrera. Avui més que mai.

Aneu a Tossa a un bar, un restaurant, un pub o una botiga. Aneu a l'església o a l'Ajuntament; a la casa més sumptuosa o a la més humil del poble. Si aneu de visita al Geriàtric, o heu de fer cua al dispensari mèdic o a Cal Notari, l'espera se us farà més agradable contemplant l'art que hi ha escampat per les parets. I ja no parlem de qualsevol despatx. Entreu un d'aquest dies a la rectoria al caient del sol, i podreu contemplar-hi també una exposició de mig centenar de quadres -de totes mides, colors i condicions- exposats per fer-ne properament una subhasta popular benèfica. A Tossa, Art al carrer. Art al cor dels tossencs.