Rentar-se les mans és una excel·lent mesura antigèrmens des de Louis Pasteur, però no queda clar si la promoció d'aquesta mesura justifica l'existència d'un Ministeri de Sanitat al segle XXI. La descentralització autonòmica ha postergat el citat departament a Ministeri d'Higiene, segons s'ha posat de manifest en el catàleg de recomanacions del seu titular per combatre la grip A. La doctrina oficial consisteix a no preocupar-se, mentre es proposen les mateixes mesures que si Espanya es disposés a ser envaïda pel Pacte de Varsòvia. L'autèntica política sanitària quedarà en mans de les autonomies encara que, si es materialitza el pitjor dels escenaris, la pandèmia pot brindar a l'Estat la primera oportunitat d'assumir competències disperses. L'H1N1 torna a demostrar que no hi ha enemic petit. "Consulti el seu metge" encapçala el catàleg de recomanacions d'un ministeri d'Higiene que es preï. No obstant això, el pànic a un col·lapse dels serveis d'urgències i d'atenció mèdica ha invertit el preceptiu assessorament. No consulti el seu metge per una simple grip A, pregonen les autoritats. Quedi's a casa, esperi els set dies reglamentaris i abstingui's d'encomanar els seus familiars i veïns. La confiança en l'automedicació ha arribat al Regne Unit a l'extrem que els telèfons d'informació "operats per persones sense preparació sanitària" s'encarreguen de comptabilitzar les trucades com nous casos d'infecció per l'H1N1. Amb aquest mètode, la xifra total arribarà aviat als cent mil encomanats.

Encara que més modest en els seus objectius i ambicions que un departament de Sanitat, un Ministeri d'Higiene exigeix uns requisits de formació elementals. Seria curiós saber si Zapatero hauria nomenat ministra del ram a l'advocada Trinidad Jiménez, en cas d'haver sabut que s'acostava una crisi global com la grip A. En principi, la titular de la cartera buidada de competències havia de concentrar-se en l'apèndix de la Política Social, tan productiu electoralment amb el trampolí de la Llei de Dependència. Obligada a lidiar amb imprevistos mèdics, no es pot evitar que la ministra proposi adoptar mesures especials només si el pacient "té més febre d'allò normal" quan el normal és no tenir febre, excepte que la pandèmia adquireixi proporcions devastadores i la normalitat es faci patològica.

Per fortuna, ningú va a preguntar a Trinidad Jiménez per les diferències entre un virus i un bacteri. Un advocat "o un economista com Ernest Lluch" pot ser ministre de Sanitat sense aixecar més suspicàcies que les gremials. En canvi, la designació d'un metge sense experiència jurídica com a ministre de Justícia seria notícia de portada, sense entrar en l'aptitud d'aquesta titulació per a acompliments polítics de llinatge, vegin els casos de Jordi PujolLlamazares. Encara que l'H1N1 acabi sent un virus virtual com l'encarregat de paralitzar els ordinadors amb l'arribada del mil·lenni, el compliment de les instruccions elementals del ministeri d'Higiene ja suposaria un avanç social. L'actuació antigripal hauria de centrar-se en els teatres, on es concentren per causes inexplicades totes les persones que estosseguen.

La imaginativa proposta de tapar-se la boca durant els esternuts, també patrocinada pel Ministeri d'Higiene, tindrà una utilitat rellevant en els mitjans de transport congestionats. Hi ha passatgers d'avions que, en preguntar-los si tenen alguna preferència sobre el seient, només exigeixen seure davant d'algú que esternudi, i el seu desig es veu complert sempre. Fins i tot hi ha viatgers que esternuden sense protecció mentre llegeixen en el diari un article sobre la grip A.

Les recomanacions més espectaculars de la ministra tenen a veure amb les màscares, sempre a l'espera d'un pronunciament del Vaticà, que ha de distingir-les dels preservatius aplicant criteris escolàstics. Persones afectades per la psicosi de la grip A han sol·licitat que es dissenyi una màscara a la qual se li pugui adaptar una sortida per al cigarret, molt menys nociu que l'H1N1 en l'escalafó vigent de virus mediàtics. No es palpava una expectació semblant des que s'examinaven amb aprensió les marques dels vasos en els bars de copes, davant una hipotètica transmissió de la sida. La higiene paquidèrmica avança a lloms del pànic felí.