El president de la Federació d'Hostaleria de Girona, Antoni Escudero, ha intervingut en el debat manifestant que la proposta del Ministeri "és una vergonya i una gran hipocresia. Si tan dolent és el tabac, que prohibeixin vendre'n. Segur que no ho fan per continuar recollint els impostos d'aquest producte". Escudero és part implicada com a propietari de negocis d'hostaleria, però ens trobem davant d'un tema en què quasi ningú és neutral. La discussió és massa sovint visceral i, com apunta el president de la Federació d'Hostaleria, farcida d'hipocresia. Ahir mateix, en el Congrés Europeu de Cardiologia que se celebra a Barcelona es va donar a conèixer que prop del 30% de les morts per malaltia coronària guarden una relació directa amb el tabaquisme i que els fumadors tenen un augment del 70% de probabilitats de tenir cardiopatia isquèmica. El més natural, davant d'estudis concloents com aquest i d'altres de similars, seria prohibir la venda de tabac, igual que la de l'alcohol. Això, com tothom sap, no es produirà. Per tant, en el tema que ens ocupa, cal centrar el debat exclusivament en la conveniència o no de prohibir fumar en espais públics, o sigui restaurants, bars, etcètera. Al marge de l'opinió que pugui tenir cadascú, és evident que, a curt o mitjà termini, aquesta prohibició serà una realitat com succeeix en molts països europeus. En tot cas, l'error va ser no estendre la prohibició en el moment que es va limitar el consum de tabac en els espais públics i els llocs de treball. Molts establiments han adequat els seus restaurants o bars, amb la consegüent inversió, per habilitar zones per a fumadors i no fumadors. El que resulta més dubtós és sostenir que, amb la prohibició de fumar, haurien de tancar la meitat d'aquests establiments públics. L'experiència d'altres països diu que això no és cert.