Un estudi científic que ha dut a terme un equip d'investigació de l'hospital Universitari de Bellvitge indica que actualment a Catalunya hi podria haver 80.000 persones malaltes d'Alzheimer. Es preveu que aquesta xifra es pugui duplicar el 2020 i triplicar el 2050. Així doncs, el dia Mundial de l'Alzheimer, que se celebra cada 21 de setembre, pren un relleu especial. Ens recorda l'avenç d'aquesta malaltia neurodegenerativa i ens ha de servir per difondre-la, i per atendre les persones que la pateixen amb les millors condicions possibles.

Afortunadament, estem avançant. D'una banda, la societat cada cop és més conscient que ningú s'ha d'amagar de res. Moltes persones, amb valentia, han fet pública la seva condició de malaltes d'Alzheimer, i la tasca de les associacions de familiars també ha contribuït a normalitzar-la. Tots i totes han demostrat un coratge pedagògic que ha de servir per trencar barreres i aixecar vells tabús.

Fa dos anys, des del Departament d'Acció Social i Ciutadania vam firmar un conveni amb la Creu Roja per realitzar una prova pilot, que consisteix en un localitzador per a persones que tenen Alzheimer. Aquest dispositiu permet controlar on és la persona malalta en cada moment, alhora que en fomenta l'autonomia, sobretot en el seu inici.

Els resultats obtinguts són bons i ens fan ser molt optimistes. Hi ha usuaris que expliquen que, gràcies al localitzador, tornen a passejar per la seva ciutat, cosa que havien deixat de fer, temorosos que s'oblidessin de saber tornar a casa. A partir d'ara, la nostra intenció és estendre aquest dispositiu a totes les residències públiques a partir de l'any que ve.

L'atenció a persones amb un estat més avançat de la malaltia es fa a través de les prestacions de la nova llei de serveis socials i de la dependència que permeten un nou model d'atenció social; garantista i universal, que vetlla perquè els afectats i les afectades rebin l'atenció sociosanitària adequada. Alhora aquestes lleis incorporen prestacions tecnològiques, la figura de l'assistent personal i l'atenció domiciliària. A Catalunya un 8,5% de les persones que demanen acollir-se a la llei de la dependència tenen Alzheimer i són majoritàriament dones amb la malatia força avançada.

Deia que estem avançant, perquè ara podem oferir recursos que fins ara no podíem donar. Les persones amb Alzheimer al nostre país estan més ateses, reben més prestacions, cosa que millora la seva qualitat de vida, sobretot, en els estadis inicials de la malaltia. Però, és evident que no ens podem quedar aquí.

Els avenços en l'àmbit mèdic ens porten a ser optimistes; els estudis genètics comencen a desxifrar el perquè de la malaltia i, de mica en mica, anem coneixent millor el seu origen. Per altra banda, des dels serveis socials hem fet un pas endavant en l'atenció als malalts d'Alzheimer del nostre país; oferint suports per a la seva autonomia, fomentant-ne la inclusió social i estant al costat de les famílies que hi han de conviure.

Estem fent possible que el nostre estat del benestar creixi i es desenvolupi després d'anys d'ensopiment. Els reptes socials als quals hem de fer front són diversos i hem de ser capaços d'usar la tecnologia i les noves lleis en benefici d'una millor qualitat de vida. Així, hem de ser capaços de fer arribar el nostre suport a tothom qui els necessita. Aquest és, en definitiva, el nostre compromís amb l'avenç dels drets socials al nostre país.