Sóc un viciós malalt! Un addicte al fum, a la nicotina i al quitrà. Estic esperant que la Generalitat em pagui els xiclets o els pegats de nicotina per deixar de fumar. Vaja! que des que ha sorgit la possibilitat que em paguin la desintoxicació, no he dormit ni una sola nit inquiet perquè per fi seré declarat oficialment un malalt amb dret a teràpia i medicaments gratuïts.

No descobrirem a aquestes alçades que la consellera de Salut, Marina Geli, abandera la croada antitabac més ferotge de la història. Però potser el que no sap tothom és que la consellera no imposta aquestes polítiques perquè ara toqui. Geli és una ferotge enemiga de la cigarreta.

Fa molt de temps que ho és. L'única vegada que no m'he atrevit a encendre un puret en una taula és perquè, al meu costat, s'hi asseia ella. Després de fer retirar la copa de vi al cambrer amb un moviment autoritari de braç -com si en realitat el pobre l'estigués convidant a una il·legalitat- vaig ocultar, seguint un acte reflex, el paquet de tabac i no el vaig treure fins que vaig saber que Marina Geli es trobava a un quilòmetre de distància.

Estic segur que l'addicte més empedreït es passa una setmana seguida dinant i sopant amb la consellera i no torna a fumar en la seva vida. En uns temps que les insuportables doctrines de partit copen l'acció política, és elogiable que les conviccions dels individus polítics es traslladin a l'acció política. I és un elogi d'un fumador que no suporta dictats en matèria de salut per part de cap govern.

És innegable que l'ímpetu de Geli en aquesta croada ha marcat les polítiques antitabac a Catalunya però també ha influït en les polítiques de l'Estat. No obstant això, continua vigent la gran exhibició de doble moral de les administracions: per una banda posen limitacions i assenyalen el fumador com un malalt i un quasi delinqüent i, per l'altre, continuen comptant amb els estratosfèrics ingressos provinents del tabac i l'alcohol. Els fumadors potser som uns malalts o aspirants a malalties mortíferes, però els nostres governs són els grans narcotraficants.