Catalunya està vivint una profunda transformació que ens planteja el repte d'encarar polítiques que reforcin la integració i la cohesió social. Davant la creixent diversitat cultural i de comportaments, es fa necessari promoure els valors comuns que enforteixen els vincles de pertinença a la comunitat. I és en aquest context que el Departament de Governació i Administracions Públiques ha resolt la convocatòria de subvencions amb l'objectiu de promoure projectes de foment del civisme i la dinamització comunitària als municipis de més de 20.000 habitants.

El civisme és el projecte col·lectiu d'una ciutadania compromesa amb la societat. El civisme se sol relacionar a una bona conducta i el respecte de les normes de convivència. També, amb els fets de conèixer i respectar el veïnat i participar en els afers públics. Segons aquesta visió més comunitarista, la ciutadania ha de participar en la vida pública, pensar en el bé comú i formar part d'una xarxa associativa. També hi ha, però, una visió més passiva del civisme, que presenta una ciutadania menys inclinada a l'acció, que utilitza la seva llibertat per defensar l'esfera privada, més que per actuar en el terreny públic.

La idea de civisme que volem promoure des del Departament de Governació i Administracions Públiques és la síntesi d'aquestes dues visions, fent, però, èmfasi en el model participatiu. Perquè, ben mirat, un bon ciutadà, és qui no molesta el veïnat i compleix les normes, però, sobretot, és qui té un paper actiu en la política municipal, s'associa amb altres persones, participa en els processos de decisió, actua en els espais públics, es preocupa pel benestar dels altres, pren responsabilitats i es compromet amb el futur de la comunitat.

En aquest sentit, el govern local és el més proper a la ciutadania i el primer a percebre'n les aptituds cíviques i incíviques. I aquesta proximitat és la més apropiada per vehicular polítiques i accions que comptin amb el suport i la participació ciutadana, condició necessària per al seu èxit. I amb aquest objectiu, un total de 15 municipis de Catalunya han estat seleccionats per desplegar els seus projectes locals de civisme.

Girona, Lloret de Mar, Salt i Sant Feliu de Guíxols són quatre dels ajuntaments que van presentar la sol·licitud de subvenció que ha resolt aquesta setmana el Departament de Governació i Administracions Públiques. Els ajuts que rebran han de servir per iniciar un treball conjunt per a la cohesió social dels barris i ciutats i, en definitiva, impulsar polítiques de civisme al conjunt del país. Entre els criteris de valoració que s'han tingut en compte per seleccionar aquests programes, destaca l'interès social del projecte, que compti amb la participació activa del teixit social del municipi i que el programa beneficiï el màxim nombre de persones.

El punt de partida dels ajuntaments seleccionats és la voluntat de promoure el civisme participatiu. És una estratègia que ha de reeixir si tots plegats sabem aprofitar la llarga tradició integradora de Catalunya i la importància del teixit associatiu per vehicular la participació ciutadana.