Els Francos

i patriotes de l´Albert Soler

Jordi Navarro Morera. Girona.

El passat 2 de novembre el perio­dista Albert Soler ens tornava a il·­lustrar als lectors amb una de les se­ves columnes polèmiques, a­questes que tant agraden de fer als pe­riodistes que fan de la provoca­ció i el sensacionalisme el seu mo­dus vivendi. En un entortolligat exercici literari, va intentar referir-se als recents fets lligats a la corrupció i va voler ficar en el mateix sac Franco i els patriotes, per acabar sentenciant amb una frase lapidària: «El millor lloc per als patriotes és la presó».

Bé, resulta que jo sóc un patriota (evidentment crec en la llibertat del meu i de qualsevol país ocupat) igual que ho fou el Che Guevara o Nelson Mandela, i també sóc un obrer. I el sol fet que un periodista prepotent s´atreveixi a comparar els valors de progrés i llibertat en els quals jo crec amb l´ombra de dictadors sanguinaris i assassins, desperta en mi un sentiment de ràbia i impotència.

També cau (possiblement per encàrrec de l´espanyolisme pijo-progre) en el tòpic suat i obsolet de vincular patriotisme i catalanisme, en un exercici de debilitat intel·­lec­tual lamentable.

Cal començar a dir ben fort que en aquest país ja estem ben tips de polítics i empresaris corruptes, però també estem ben tips de periodistes manipuladors que viuen del «cuento» i de la premsa groga. Uns periodistes que es pensen que són més savis que ningú i que formen part dels poders fàctics (aquells que volen que tot continuï igual) i que fan de la polèmica i la provocació ­gratuïta i infantil la seva professió. Tot plegat, molt decadent.

Diu l´Albert Soler que els seus compatriotes són els treballadors, però jo no he vist mai aquest senyor mullanr-se gaire per la classe treballadora, més aviat tot al contrari.

Sr. Arbó, cinisme

o perversitat?

JOSEP RUIZ GARCÍA. Representant legal de COLOMENCS PEL CANVI.

En la seva col·laboració en aquest diari del dia 3 de novembre hi trobo un punt de perversitat que no és propi d´una persona amb la formació humana que es dedueix d´alguns dels seus escrits, els qual segueixo amb força atenció. El seu cinisme es fa palès quan diu «opinions malèvoles, infundades i simplistes anuncien que la corrupció s´ha instal·lat als ajuntaments» i més endavant «que l´oposició no fa la feina prou bé». Reconeix que la feina és feixuga i plena de travetes. Aquí el seu cinisme es converteix en perversió. Com aquell que diu: «es fot del mort i de qui el vetlla». Vostè sap de primera mà, perquè és interventor de l´Ajuntament de Santa Coloma, que el que diu sobre les travetes és cert, i a més vostè n´és protagonista (d´aquí vé el seu cinisme) i col·laborador entusiasta. Tant difícil és facilitar a l´oposició un llistat de la facturació d´una determinada impremta feta a l´Ajuntament de Santa Coloma? Vostè creu que l´oposició ho demana per fer demagògia? Si els de l´oposició creiem que de la facturació, un 80 per cent se l´emporta una determinada empresa amiga, no és clar que hi ha un favoritisme que perjudica les dues altres empreses de la localitat que segons els nostres càlculs s´emporten entre totes dues el 20 per cent? Això és vetllar per desterrar la mala pràctica política.

Ni «demagògia ni confrontació barroera» com diu vostè.

Vostè dóna la solució al problema de la manca de transparència en el paràgraf final «que els òrgans de control interns complissin les seves obligacions sense heroïcitats (que la nòmina no ens faci covards dic jo) recolzats per la Sindicatura de Comptes».

Perquè l´equip de govern de Santa Coloma , CiU, ERC, PSC , ha rebutjat per dues vegades encarregar una auditoria externa? A Colomencs pel Canvi ja sabem que vostè és un bon professional, però també sabem que compartir molts anys de vida laboral amb un alcalde, com a mínim sota sospita , no és bo per a ningú, ni tan sols per a vostè, que sembla un home honrat.

Inseguretat ciutadana

a Figueres

pere masó rodríguez. figueres.

Sóc un ciutadà de Figueres, intranquil per la manca de seguretat a la nostra ciutat, que pateix atracaments al carrer a ple dia i sense el més mínim control per part de les autoritats competens. Dies enrere, el meu fill, juntament amb uns companys més, els varen intentar atracar tres persones d´una ètnia diferent, no vull dir l´etnia perquè segur que es diria que sóc racista. Qui és el racista? És que els catalans i catalanes o els ciutadans en general ja no podem sortir a passejar? Per què? Som multiculturals? Ja fa riure. Varen esser atracats en plena plaça Catalunya, a les 7 de la tarda aproximadament. Ja no hi ha llum, potser és per la crisi, però la veritat es que fa por passar-hi. És una plaça d´allò mes cèntrica on sovint s´hi fan trobades de germanor, sardanes, trobades de dansa, etc. Els nois varen haver de posar-se a correr per difents carrers i van esser perseguits, gràcies a Déu no els van atrapar, però si els haguessin atrapat hauria estat igual, les autoritats no els poden fer res, ells volten lliurement i nosaltres, els d´aquí, no podrem sortir al carrer.

La veritat és que si voltes pels carrers el cap de setmana a Figueres, vols fer un volt amb la parella a mitja tarda o els nostres fills volen fer un volt, els carrers estan deserts. És lògic, vigilància zero. És que les autoritats i governants només hi són per ajudar la gent de fora? Pagar les escoles, llibres, sanitat, inclús es regalen aparells ortopèdics que els d´aquí hem de pagar religiosament perquè segons diuen no ho cobreix la seguretat social.

No sé on arribarem però em fa gracia passejar per la meva ciutat i llegir rètols enormes que diuen «Estem construint la Figueres del futur». Si és així, per a qui l´estant construint?

Agraïment

josep m. Bosch pelegrí. arbúcies.

Estic molt content que algú faci referència al maltractament de les persones grans. Però no us sembla que tenir un protocol fet de tant i tant de temps fins ara, ningú ho denunciï?

Sóc una persona gran que vaig col·laborar en el procés, ja em pensava que havia passat a millor glòria, com tantes i tantes coses que es fan i després passen a l´oblit.