És una aposta de present, però sobretot una aposta de futur". La frase la pronunciava l'alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana (PSC), quan anunciava fa uns dies que l'Ajuntament ha iniciat els tràmits que permetin que vaixells de luxe puguin fondejar a la badia i traslladar els seus passatgers a terra. Serà el primer pas d'un projecte que es completarà quan una de les instal·lacions portuàries de Roses disposi d'un nou braç i del calat suficient perquè aquestes embarcacions hi puguin amarrar.

L'equip de govern que presideix Casamitjana s'ha decidit a fer aquest pas després que la Generalitat li hagi confirmat que hi ha empreses de creuers turístics interessades en les rutes i paquets turístics que pot oferir la localitat. I és precisament la concreció d'aquestes rutes i paquets l'altre aspecte del projecte en el qual s'ha començat a treballar de manera més intensa. I el cert és que de possibilitats n'hi ha moltes: la proximitat del cap de Creus, el llegat de Dalí, Peralada, Vilabertran, Sant Pere de Rodes, el vi, la pesca, l'oli, la gastronomia... converteixen Roses i el seu entorn en una zona molt atractiva per als turistes. Almenys sobre el paper...

Roses segueix d'aquesta manera -i Magda Casamitjana va remarcar de manera insistent que no hi vol competir- el camí que va obrir ja fa uns anys Palamós, quan va apostar de manera decidida per atreure el turisme de vaixells de luxe. Els resultats, amb una presència cada vegada més important d'aquesta mena d'embarcacions -i dels turistes que hi viatgen- a la localitat baixempordanesa, demostren que pot ser una bona font alternativa d'ingressos en uns moments en els quals el sector turístic tradicional travessa una situació complicada.

"Creuers molt especialitzats en cultura, gastronomia i medi natural" són el que aspira a atreure Roses. La zona té potencial en aquestes àrees perquè la iniciativa acabi quallant i a més sense fer nosa a Palamós, també amb prou atractius per a aquesta classe de turisme.