Avui se celebra el Dia Mundial de la Filosofia. És una commemoració promoguda des de la Unesco i que pot passar desapercebuda. Tant com ho va sent, avui, la mateixa filosofia. Què passa amb la filosofia? Per què va quedant arraconada dels plans educatius i hom ja preveu que s'extingeixi? La paraula filosofia, en grec, significa "estimació per la saviesa". I, a la pràctica, suposa l'estudi metòdic i crític de la realitat, el coneixement i l'acció. La filosofia, ahir obligada porta d'entrada als estudis universitaris, aspira a donar la darrera explicació i orientar la vida humana. Per això no era concebible que un científic no hagués fet estudis de filosofia. A tota ciència li cal una formació en l'esperit crític i el raonament, més enllà del que poden percebre els sentits, per molt amplificats que estiguin avui amb les modernes tecnologies. L'estimació per la saviesa suposava un coneixement més profund de les realitats de l'home, la seva relació amb la natura, i la seva actuació amb les coses que l'envolten. La filosofia era obligatòria per iniciar estudis de medicina. I hauria de ser bàsica per entendre els estudis ecològics que avui intenten salvar la salut del planeta.

Fa dos anys, la Unesco va publicar un document anomenat Filosofia: una escola de la llibertat. M'agrada especialment el primer capítol, que fa referència als nens. Els autors proposen descobrir la fascinació dels nens quan fan front a les preguntes que els desperta la trobada personal amb el pensament reflexiu. Els nens necessiten l'oportunitat i l'espai per plantejar-se les qüestions filosòfiques i també les metafísiques, aquelles a les quals la ciència no pot donar respostes certes. Però, qui els obrirà, avui, les portes de la filosofia? Com es podrà dur a terme si s'han reduït les hores acadèmiques d'aquest coneixement? Qui ho durà a terme si s'han reduït les convocatòries de professors d'aquesta matèria?

La filosofia ajuda a pensar. "El tractament que el filòsof fa d'una qüestió, és com el tractament d'una malaltia" afirma Wittgenstein. Per això es diu que la filosofia és terapèutica; ajuda a entendre el món, plantejar qüestions, i fer una crítica constructiva d'allò que ens envolta. Sense filosofia hi ha gregarisme, sense filosofia es perd llibertat. Sòcrates deia que una vida sense auto-examen no mereix ser viscuda. La societat, la nostra societat tecnològica i estructurada, necessita, per sobreviure, promoure el pensament crític. Aquesta és la garantia de les llibertats. Per tant, en aquest món fascinat per la tecnologia (a la qual s'atribueixen tantes qualitats i virtuts), cal defensar avui una matèria (que a tantes persones sembla inútil) com és la filosofia. Ens hi va el futur de la humanitat!