Estem ja en el segon any del primer Centenari de la Costa Brava i acabem de veure el calendari editat per Caixa Girona. Les dotze fotografies de l'any passat eren de platges i poblacions del litoral gironí, però aquest any la més pròxima és una magnífica vista aèria del Santuari dels Àngels, al cim del Puig Alt, a 485 metres sobre el nivell del mar, que destaca enmig de la impressionant verdor del "mar" boscós de les Gavarres, i des d'on es pot gaudir d'una espectacular vista cap a la plana del Baix Empordà i les illes Medes.

És una llàstima que no s'hagi aprofitat l'efemèride per dedicar l'edició d'enguany a recordar el passat mitjançant fotografies que podien ser descriptives de com eren els ports i les platges, les embarcacions, les tradicionals processons en barques engalanades, altres festes populars i activitats típiques, i també els carrers i algun passeig de les poblacions marineres més representatives. Hauria estat considerat un tresor per aquelles persones que guarden documents gràfics que mostren el passat, i perquè cada fotografia hauria sigut una obra d'art.

Ara el qui té una càmera de fotografiar digital o un telèfon mòbil pot obtenir fàcilment unes fotos sensacionals, en uns colors vius i amb una definició insuperable, de qualsevol dels aspectes que hem comentat. Abans, per aconseguir una bona foto en blanc i negre, calia ser un bon fotògraf professional i dominar aquelles màquines que sovint calia mantenir sobre un trípode de tan grosses com eren.

Fins ara l'activitat principal del centenari han estat els concerts, dels quals destaquen els que, com cada esstiu, tingueren lloc als Jardins de Cap Roig de Calella de Palafrugell, organitzats i patrocinats per Caixa Girona, i hem d'esperar que ara tindran lloc altres activitats més relacionades amb el turisme en concret.

En aquest aspecte caldria recuperar el temps perdut i preveure una relació més directa amb la promoció turística perquè ha quedat una mica menysvalorada, tot i que és el que realment esperen les empreses del sector turístic.

És per això que suggerim la publicació d'una sèrie de làmines amb fotografies retrospectives perquè els visitants entenguin bé el passat de qualsevol localitat o centre turístic de la costa gironina i la transformació experimentada, o bé un calendari per l'any vinent amb aquestes il·lustracions, publicat i distribuït a començament del pròxim estiu i que podria ser considerat un homenatge als avantpassats i com una bona eina de promoció de la Costa Brava. No fos cas que, més endavant, Caixa Girona també hagués de promocionar altres poblacions catalanes en el calendari del 2011.