Anyocar el cap

JORDI JUNCOSA I CONESA. CALDES DE MALAVELLA.

A causa de la paralització de les obres de la Nacional al seu pas per Caldes, Vidreres i Maçanet, una colla de veïns ens vàrem plantar al bell mig de la carretera per segon cop per denunciar el tracte miserable que patim tots els que utilitzem aquesta via diàriament. La denúncia no podia ser més directa: el poble emprenyat tallava el trànsit. I cap a casa, que aquí no passa res. Tothom content. És així com es fan les coses en un país normal? Evidentment que no. En un país normal aquestes ­obres s´haurien executat en un temps rècord, perquè aquesta via és l´entrada a Europa, l´eix viari del mediterrani, la carretera que recorre un munt de capitals de província, la via amb més tràn­sit del que pot suportar. En un país normal els polítics no farien demagògia perquè es consideraria de justícia fer una obra amb tants anys de retard. Però no estem en un país normal? més aviat en una colònia d´un país maltractador que ens ignora i menysprea i la classe política porta posat el colla­ret de l´amo i no borda ni per demanar el menjar. Som un poble que anyoca el cap. Hi ha, però, altres pobles dins la pell de brau que si haguessin rebut el nostre tracte s´haurien rebotat i haurien tallat el trànsit sense demanar permís, un cap de setmana, quan tothom torna cap a casa... i a fotre un merder considerable. Haurien cremat un munt de pneumàtics per donar-hi un caire de revolta i qui sap si potser haurien arribat a les mans quan hagués arribat la Guardia civil... Nosaltres no. Anyoquem el cap i diem gràcies. Per això tenim el que ens donen.

A l´escola no es fa el mico

Toni Guardia Garrido. TOSSA DE MAR.

Dilluns passat, 22 de febrer, apareixia en el vostre diari una columna titulada «L´escola ­analfabeta», signada per en Rafael Torres. En ella argumenta que el fracàs del nostre sistema educatiu deriva, en bona part, «del fet insòlit que dels tres als sis anys als nens se´ls tingui a les escoles fent el mico» en lloc d´estar aprenent «números i lletres». Res més fal·laç: ni estan fent el mico ni cal que facin més hores o més matèria per pujar el nivell. Deixem-los, sisplau, que siguin feliços, que aprendre ha de ser una tasca de tota la vida i ni és una cursa ni s´acaba amb l´escolaritat.

Sense deixar de reconèixer la im­portància dels aprenentatges a l´EI, assenyalaria un altre nivell educatiu com a punt crític del nostre sistema: l´ESO. Programes inassumibles i frustradors; acció tutorial pràcticament inexistent; horaris indecents (com poden començar a les 8h i acabar el matí a les 13.30 i després haver de torna a la tarda!); obligatorietat d´estudi a alumnes que fa molts anys que manifesten que no volen (per què no obligar tot l´alumnat a ser bon futbolista, per exemple?)? Però també podria mencionar la doble xarxa concertada/pública, autèntic filtre social; uns mòduls professionals mancats de recursos, amb professionals poc preparats i oferta als mals estudiants (així volem prestigiar-la?)? En fi, que els polítics, i sembla que també alguns periodistes, s´haurien d´arremangar una temporada dins d´una aula abans de fer lleis, debatre o escriure sobre una qüestió de la qual no són professionals.

La plana de l´Empordà

ja no és tan plana

emili colomer serra. albons.

Si feu un recorregut des de la Tallada fins a Vilamacolum, us adonareu de la quantitat de ponts, rotondes i terraplens existents; i això sense parlar de l´accés a Albons just davant de l´entrada de Can Baró. Què se´n ha fet de l´antic projecte en què l´accés estava a l´alçada del pont de la riera o de l´assecador de gra?

Els alcaldes, segons diuen, ho veuen bé, però jo em pregunto si algun d´ells sabia exactament a quina alçada passaria l´actual C31. Hi ha altures de més de 2 metres i si mirem l´entrada de l´hotel, aquesta és faraònica.

Un pagès de la Tallada va comentar a algun tècnic el desgavell que s´estava fent. La seva contesta va ser: «Es vostè enginyer?». Enginyer no ho és, però sí que ell té més sentit comú que tots els que han dissenyat aquest projecte, si pensem que ja hi ha una part feta, concretament el tros que va de La Bisbal d´Empordà a Ultramort i el que va de Vilamacolum a Figueres i que semblarien més correctes. A partir d´ara ha nascut la carretera de la Vergonya 2. La primera ja sabem tots on és.

Siguem coherents

Jesús Domingo Martínez. Girona.

Considero aberrant que, per al PSOE, per sobre del dret dels pares hi ha el dret de les menors a avortar, cosa que suposa una fallida del sistema de valors. És aberrant per a qui és metge, pare, cristià, per a qui té sentit comú i també, em consta, per a molts socialistes. És lamentable que l´única mesura dels socialistes per evitar embarassos no desitjats sigui l´avor­tament, sense consentiment patern ni comptar amb el pare de la criatura. Com pot ser que els avortistes socialistes repeteixin sistemàticament: «Aquest és un país en el qual la meitat està a favor que les dones vagin a la presó, i l´altra majoria que no vol que les dones vagin a la presó, aquesta és la crua realitat». A més de ser una falsedat, sembla que dema­nar que es respecti el dret a la vida de tothom, també dels no nascuts, és voler imposar creences. El dret a la vida és un dret fonamen­tal per a qualsevol ésser humà, no és qüestió de fe ni de creences. Per favor, siguem coherents.