Independentistes

Jordi Bosch i taularía. girona.

És ben curiós que els dos màxims responsables de l'independentisme més radical, en l'àmbit de Catalunya i Girona, es diguin Carretero i Jacinto Paredes. No cal dir que per la seva sang i les arrels familiars, són castellans, almenys d'origen.

Estic totalment segur, que per dissimular la seva ascendència espanyola, a hores d'ara, ja es diuen Carreter i Jacint Parets. Oi Sr. Daniel Buenaventura? perdó, vull dir Bonaventura.

Inadmissible manca de coordinació i de recursos

Cándido Javier Navarro. GIRONA.

Després de l'excepcional nevada de dilluns els ciutadans ens veiem en l'obligació de demanar explicacions als nostres polítics. Jo mateix vaig quedar atrapat a la N-II durant vuit hores després d'haver consultat 15 minuts abans la web del Servei Català de Trànsit on per descomptat no apareixia cap incidència de la mencionada carretera. Durant cinc hores vaig tenir una patrulla de Mossos darrere meu bloquejats per la neu sense poder fer-hi res; de què serveix el desplegament de Mossos si no disposen dels recursos necessaris?

Durant la roda de premsa de les 7 de la tarda el Sr. Boada en cap moment va mencionar la situació dels cotxes atrapats a la N-II, deu ser per allò de les competències autonòmiques i estatals; i ni tan sols van ser capaços de donar una dada de gent atrapada a les carreteres.

Els ciutadans entenem que no hi pot haver una llevaneus a cada cantonada però un cop es va netejar la carretera al cap de sis hores no entenem com una patrulla dels mossos no pot coordinar-se amb la resta de companys situats a la gasolinera de Caldes i deixar pas alternatiu als cotxes en els dos sentits de la marxa. Tampoc entenem que quatre dies després encara hi hagi gent sense electricitat a casa seva. La conseqüència és que hem de lamentar la mort d'una persona a més del centenar de persones intoxicades per inhalació de gasos.

És inadmissible que els senyors de Fecsa-Endesa triguin quatre dies a fer una roda de premsa després de fer-se palès el lamentable estat de manteniment de la xarxa elèctrica.

Els ciutadans de Catalunya tenim assumit que cap polític dimitirà i difícilment es demanaran responsabilitats a la companyia elèctrica. Tot s'ha fet correctament, tot i que ningú des de la Conselleria d'Interior ni protecció civil va donar el senyal d'alerta.

Ciutadans de

segona

F.Xavier Roca Font. GIRONA.

No fa gaire temps ens queixaven del centralisme espanyol, amb l'autonomia tot s'havia de solucionar, però resulta que els que no vivim a la gran capital de Catalunya (els pagesos) per cert amb molt d'honor, quan hi ha algun contratemps hem d'aguantar el doble o triple de temps que es pugui solucionar, que quan passa a la capital, és imperdonable que hi hagi pobles de Girona que estiguin sense els serveis bàsics i no sàpiguen quan estarà restablerta la situació (som a comarques), si una situació així passes durant el període de vacances, quan ens visiten des de la gran ciutat, segur que en un parell o tres de dies tot estaria solucionat, i per a més INRI ens diuen que si la MAT funcionés això no hauria passat, que volen que les comarques siguem qui mantingui la capital? I sort que tenim uns representants gironins dins del Govern del nostre país, que de ben segur en la propera campanya s'ompliran la boca de com de bé que representen els seus ciutadans. Espero que quan aconseguim la independència desapareguin els ciutadans de primera i els de segona.

I les inspeccions de treball?

joan enric carreras mercader.

Després de la caiguda de les torres d'alta i baixa tensió, després del dantesc expectacle viscut des de dilluns passat, atès les "limitades" nocions tècniques dels dissenyadors d'aquestes torres, pregunto a les nostres "digníssimes autoritats": No passen els inspectors de la seguratat com ens ho fan a les empreses?, que si la manca d'un petit protector en una màquina-eina significa una multa, o un graó més alt del normal està considerat molt perillós, perquè efectivament podria fer caure una persona: Què cony passa amb les elèctriques? Aquestes tenen patent de cors? Bé, pobrets, ara m'he passat; tots aquests dies que no encenem el llum els farà perdre una bona (ínfima) part del seus beneficis anuals, pobrets, el dia que fos possible comprar el producte a un altre subministrador i perdessin 200 o 300 mil abonats ja pensarien a donar-hi solucions, però com que això no és així, la xarxa és la mateixa, solament és diferent el nom de l'oficina que emet la factura i així ens volen fer creure que la venda és oberta a tothom, si no estàs content, podràs anar-te'n a una altra oficina de diferent nom, o sigui, els mateixos gossos però de diferent collar. Senyors, un fàstic, cada dia anem pitjor en tots els aspectes. Primera solució: tots els que manen fora, això és com les assegurances, que t'ofereixen tot i no donen res si els necessites, els nous que entrin potser faran igual que els que surten, però almenys els que surten no la tornaran a cagar.

La rehabilitació de les cases de l'Onyar

Joan Pluma. Regidor d'urbanisme.

Voldria respondre al Sr. Casellas respecte del procés per a la rehabilitació de les cases de l'Onyar. En primer lloc, recordem que la conservació de les façanes de les cases, donin a carrer o a riu, és responsabilitats dels propietaris. Són els amos de les cases els que en tenen la responsabilitat a tota la ciutat.

Algunes façanes de l'Onyar no s'han rehabilitat des de fa més de 25 anys, quan es van recuperar, i presenten avui una situació de desgast important. En comptes de requerir propietari a propietari i atesa la dificultat de reformar-les, l'Ajuntament proposa: gestionar el projecte conjuntament per buscar estalvis de la reforma, buscar subvencions que es podrien aplicar a qualsevol element de la ciutat i destinar-les a aquestes cases i treballar amb els veïns per assegurar el mínim cost amb la màxima qualitat a la intervenció.

Com és farà en el tram que va del pont de Sant Agustí al pont de Pedra? S'han fet dues reunions amb l'Associació de Veïns per exposar el procés i les dates. El mateix s'ha fet amb els propietaris de les cases. A partir d'aquí, i tal com es va dir en la reunió amb els veïns, a partir del dia 11 de febrer es comença a contactar amb cada propietari per avaluar què cal fer a cada façana. Després d'aquestes visites, es redactarà el projecte, s'avaluarà el cost façana a façana i s'acordarà amb cada propietari la intervenció a fer. Per fer aquest procés ens donarem quatre mesos per tenir temps de parlar amb tothom tant com calgui. S'assignaran les subvencions en funció de major finançament a qui hagi mantingut millor la seva façana (com s'ha fet en el tram actualment en obres). És a dir si algú la té restaurada i en condicions, no haurà de pagar res. Es licitaran les obres que s'acordin i s'executaran i tots els estalvis que es produeixin en aquest procés s'aplicaran a reduir el cost de les obres.

Tota la tramitació del projecte la fa l'Ajuntament, la tramitació de les ajudes de rehabilitació addicionals que poden tenir els propietaris la farà l'Ajuntament. Així mateix ens hem compromès a facilitar al màxim les condicions de pagament de les obres per part dels particulars.

I si algú no vol fer les obres que es proposen, i que tenen a veure amb l'obligació de mantenir part de la seva propietat en condicions de seguretat i ornat -obligació que tenen totes les persones que siguin propietàries de cases- aleshores l'Ajuntament haurà de posar en funcionament els mecanismes de disciplina urbanística dels que disposa i que són els que funcionen amb caràcter habitual a la ciutat en casos com aquest. Només que en aquest cas hem volgut substituir l'obligació de fer per la cooperació i l'acord. Potser hi haurà qui no voldrà fer-ho així i no acollir-se a les ajudes per resoldre-ho pel seu compte. Podrà fer-ho, perquè recordem-ho, les façanes són dels propietaris de les cases i l'Ajuntament només actua per delegació dels propietaris que així ho diuen. El que no podrà és no fer-ho si la façana ho requereix.