Ha sortit una generació d'opinadors dient que ja n'hi ha prou de "bonisme". Estic preocupat.

Què és el bonisme? Sembla com si ara ser bona persona i tenir bons sentiments s'hagués tornat, de cop, una mala cosa. Per fer el bé cal trobar una excusa egoista. Un molt mal argument és apel·lar a l'egoisme per tenir una bona política. Posem tres exemples.

El primer, "hem de tractar bé la immigració perquè pagaran les nostres pensions". O sigui els pobres han de pagar als rics. Molt bonic. Però és mentida, ells paguen ara la seva futura jubilació. Nosaltres estem igualment pagant ara la nostra futura jubilació.

Un segon argument egoista és que si els immigrants no tenen dret a la salut pública, probablement hi haurà malalties eradicades aquí que es poden reproduir. No seria més fàcil dir que volem que tothom tingui dret a la salut?

Un tercer argument egoista és que fan augmentar la natalitat. Ningú ha dit encara què té de bo que una societat augmenti els seu nombre d'habitants. O sigui que si no tinguessin fills no els voldríem. Fantàstic. Això sí, llavors volem nens que puguin adoptar els d'aquí.

És evident que cal posar algun tipus de limitació, hem de tenir el nombre d'immigrants que podem integrar. També és veritat que hi ha gent que creu que els problemes derivats del xoc cultural i econòmic de la immigració es resol amb discursos sobre valors. No, els problemes s'han de resoldre amb programes socials. Per exemple, hi ha una competència sobre els escassos recursos de l'estat de benestar entre els més necessitats: els pobres d'aquí i els que han vingut des de fora. I cal resoldre-ho sobre la base de la universalització dels serveis.

Ara bé, al final cal adoptar una posició d'esquerres davant d'aquest problema: ajudar els més pobres.

Es veu que si penses que un immigrant és una persona que en general ha patit molt, i que cal ajudar en tot el que es pugui és una cosa negativa. Tan malament estem que ja no queda bé, ja no es porta, ja no es pot dir, que simplement ets un humanista?

És mentida que la suma d'egoismes porta a una societat positiva, la suma d'egoismes porta al capitalisme salvatge i d'aquest a la màfia -culminació del lliure mercat- o al feixisme.

Alerta, que la mala gent no ens empenyi a ser males persones. Els miserables necessiten rodejar-se de miserables per semblar menys miserables.