H i ha una plaga de persones que cada vegada que el Govern, el que sigui, prohibeix alguna activitat, eleva les seves queixes al cel -en el seu defecte, a la secció de Cartes al Director o en columnes en la premsa- al crit de: "només fan que prohibir, ens estan retallant la llibertat". Vindrien a ser com els antics ?anarquistes, amb la diferència que només reclamen llibertat total per fer el que els interessa personalment, però coartarien la de qualsevol altre que els molestés. Anarquistes de pa sucat amb oli, vaja.

Estic fart dels que critiquen que una llei prohibeixi fumar als llocs públics, que una altra prohibeixi les corrides de toros, que una norma obligui a passejar els gossos lligats en curt, que es multi els ciclistes que circulin per la vorera, que s'impedeixi la venda de llaminadures a les escoles o que no es pugui conduir havent pres una copa, entre molts altres exemples. Cap d'aquestes lleis retalla la llibertat. El que fan és enviar un missatge clar: sou tan poc civilitzats que hem d'obligar per norma que feu el hauria de sortir de vosaltres mateixos, pallussos.

Fa anys, als autobusos hi havia rètols de "Prohibit escopir". Si ja no hi són no és perquè ara es permeti el lliure gargall, sinò perquè la humanitat ha avançat prou per comprendre que no és maco deixar el sòl d'un vehicle empastifat de saliva i mocs. Si els fumadors fossin prou educats per no encendre una cigarreta allà on hi ha altra gent, si els tauròfils veiessin que els animals són ells i no el que hi ha a l'arena, si els amos de gossos fossin cívics i nets, si els ciclistes tinguessin noció del que és el codi de circulació, si els nens tinguessin seny suficient per deixar d'engreixar-se com garrins, i si no s'hagués inventat la frase "tranquil, que jo controlo", no caldria cap norma que els indiqués com s'han de comportar.

Malgrat Darwin, no tothom ha evolucionat igual, i les normes són l'única forma de protegir-nos dels més primitus.