Els ressalts proliferen d'una manera vertiginosa. A les ciutats i fins i tot als poblets minúsculs. N'hi ha de tota mena: petits, grossos, senyalitzats, sense senyalitzar. I en els llocs més insospitats. Diuen que és un invent francès i que els espanyols els hem importat gustosament per fomentar l'esperit cívic en el nostre país i així imitar el gran model de civisme del país veí. És clar: als espanyols ens falta imaginació. M'agradaria saber els milions d'euros que han costat als nostres municipis i els que costaran de treure'ls. Una despesa totalment inútil. Perquè, no ho dubteu, dintre poc temps, un Ajuntament que tingui ganes de debò de servir els ciutadans, els farà desaparèixer.

També m'agradaria de saber per què serveix aquest invent tan modern? Perquè els cotxes vagin més poc a poc? Als cotxes no els queda altre remei que anar a una velocitat lenta. La quantitat de semàfors i de passos zebra en les ciutats i els poblets no permet altra cosa. A més hi ha una llei que limita la velocitat en les ciutats. Si aquesta llei no serveix, que l'eliminin, que en facin una altra, i que els responsables la facin complir. I doncs, per què serveixen els ressalts? Senzillament, per fer malbé els cotxes i per acabar de desmuntar els ossos dels pobres vellets. En cotxe per les nostres ciutats, els vellets queden desmanegats. Arriben a casa desfets.

A més, es dóna el contrasentit que es desplacen menys ciutadans a peu que en cotxe, moto o bicicleta, i, en canvi, són aquests els qui paguen l'impost municipal, que teòricament hauria de servir per facilitar els desplaçaments als seus usuaris: i, en canvi es destinen acomplicar-los la vida posant ressalts a cada pas. No és que jo sigui contrari a fer els possibles per evitar accidents; però crec que hi ha mitjans més pràctics i menys costosos per aconseguir-ho.

Eviten algun accident? No ho crec. Sense ressalts, hi havia aproximadament els mateixos accidents. Per altra banda, cal preguntar-nos: Aquests ressalts són conformes a les normes legals? La llei diu que han de tenir com a mínim un metre de rampa, almenys 4 metres de superficie, que no poden passar de 10 centímetres d'alçària i que han d'estar ben il·luminats i senyalitzats. Quins ressalts compleixen aquestes condicions? No seria un bé social que els ciutadans s'animessin i fessin les corresponents diligències per fer-los desaparèixer o bé perquè els adequessin a la normativa vigent?

Al mateix temps seria aconsellable que els ajuntaments fessin servir la seva imaginació i els recursos econòmics del poble per altres coses més necessàries, com procurar que les bicicletes i motoretes portessin llum al vespre, que els carrers fossin més ben asfaltats i senyalitzats, que la il·luminació fos més potent, que algunes motos no fessin tan de soroll pels carrers, etc.

Vull acabar donant les gràcies als ajuntaments que no han caigut en la deplorable moda de posar ressalts en la seva demarcació.