Amb les dades facilitades per l'INE corresponents a l'ocupació hotelera del mes de juliol es pot veure el got mig buit o mig ple. Que hagi augmentat el nombre de pernoctacions quan encara no s'ha superat la crisi, ni aquí ni a Europa, és un bon símptoma. Tenint en compte que el Mundial de futbol retarda sempre la sortida de vacances de molts turistes europeus, almenys no s'ha retrocedit. De fet, les xifres indiquen un bon comportament del turisme espanyol i català i un d'inferior de l'estranger. El lleuger increment de pernoctacions a la Costa Brava (3,3%) i al conjunt de les comarques gironines (2%) contrasta amb les notables crescudes experimentades en el total de Catalunya (12%) i d'Espanya (7,2%). Es tracta de dades que, un cop acabada la temporada, caldrà analitzar amb més profunditat per veure què ha fallat i quina orientació cal emprendre, tant des de la Generalitat com des del sector turístic gironí, per captar nous clients en properes campanyes. D'entrada, l'ocupació hotelera és una dada estadística d'un determinat sector que no és dominant en un territori en el qual el pes important se l'emporten els apartaments i les segones residències. De la mateixa manera que una cosa és que vinguin turistes i l'altra la capacitat de despesa que tinguin. Diferents empresaris del sector remarcaven diumenge passat a Diari de Girona que la despesa ha baixat: "Gent n'hi ha, perquè molts llocs estan col·lapsats, però la gent mira molt la despesa i en general no gasta gaire", explicava Francesc Madí, de l'Associació de Comerciants de Blanes. I reveladora era la dada aportada per Manel Casademont, de l'associació de bars i restaurants de Lloret: "Els únics restaurants que milloren resultats són els kebab i les hamburgueseries". La primera conclusió és que s'haurà salvat l'estiu sense gaires alegries.