Al barri de Sant Joan de Figueres hi ha "problemes d'inseguretat, d'oportunitats i de convivència", en paraules de Santi Vila. L'alcalde veu amb preocupació aquests problemes, i més tenint en compte que el barri està situat a tocar de la flamant estació del TAV. És del tot lícit, per tant -és més, és la seva obligació-, que busqui solucions. Però la que proposa resulta com a mínim sorprenent. Oferir un local a la zona a la Guàrdia Civil argumentant que la caserna que ocupa al carrer Nou està en un estat ruïnós, que no es vol que el cos marxi de la ciutat, i que la seva presència al barri de Sant Joan pot tenir un efecte "positiu i dissuasiu" és una iniciativa agosarada i polèmica. I afirmar, com ho ha fet, que "no se li escapa a ningú que la presència de la Guàrdia Civil en un determinat barri té un efecte positiu des del punt de vista de les percepcions", també.

La Guàrdia Civil, a Figueres, no té competències en matèria de seguretat ciutadana -i encara menys en qüestions d'"oportunitats" i "convivència"-, sinó que aquestes corresponen als Mossos d'Esquadra i a la Guàrdia Urbana. Però sembla que Santi Vila no se'n refiï, d'aquests dos cossos, quan aposta per una presència permanent de la Guàrdia Civil a Sant Joan, que al seu parer tindrà un efecte "positiu" per a la transformació de la zona. Encara més, amb la seva proposta, l'alcalde de Figueres (i cap de llista de CiU al Parlament per Girona) posa en qüestió el model de desplegament dels Mossos que va impulsar CiU des del Govern de la Generalitat i que han continuat els governs tripatits:

en lloc d'una presència constant en un determinat espai ("té un efecte positiu des del punt de vista de les percepcions", diu Vila), patrulles mòbils voltant tot el dia per zones més àmplies. Les principals queixes contra els Mossos criticaven precisament aquest model, i la majoria procedien d'alcaldes de municipis petits que reclamaven una presència més constant dels Mossos (com la que hi havia tingut la Guàrdia Civil). Les argumentacions de Vila van en aquesta línia i era d'esperar que generessin el primer desacord en el govern municipal de Figueres: ERC ja se n'ha desmarcat.