L'exfutbolista Eric Cantona s'ha convertit en un líder de la protesta a les xarxes socials per les retallades econòmiques a França, i ha llençat una campanya per tal que el proper dia 7 de desembre tothom retiri els diners que pugui tenir als bancs, fent bona aquella frase de Bertolt Brecht que deia que el veritable crim no és atracar un banc, sinó posseir-lo. La crisi econòmica comença a fer aflorar aquesta conclusió per a milers de persones, "si el problema són els bancs i el sistema financer, per què no eliminar-los".

França ha estat la capçalera de moltes revolucions i, ara des de les classes populars franceses es vol dur a terme una nova revolució basada en un enfrontament directe amb el sistema bancari, a qui ja tothom culpa de la situació actual. El problema és que ningú diu quin és el model que ens espera l'endemà, com substituïm aquest capitalisme agressiu que cada cop que s'equivoca ho fa pagar a la gent. Ho hem vist amb el cas d'Irlanda, on la perversió del sistema financer ratlla l'absurditat més esfereïdora, un cas que, per cert, es pot estendre com un virus a Portugal i a Espanya. Anton Costas, catedràtic de Política Econòmica a la Universitat de Barcelona, el qual conec i aprecio, deia dilluns en una entrevista en aquest mateix diari que "qui presta diners a algú ha d'assumir riscos" i fa poc, també comentava que el sistema bancari actual és esquizofrènic en el sentit que només sap deixar diners o demanar diners, però no sap fer les dues coses alhora.

Haurem de seguir de prop el foc que es comença a encendre a França, que encapçala Cantona i que ja compta amb milers de seguidors arreu, perquè potser sense adonar-nos algú ja ha encès la metxa del canvi, un canvi que consisteix a repartir responsabilitats i no fer pagar sempre els mateixos. I després ja veurem per on surt el sol.