Si volen saber com era la Costa Brava abans de l'arribada massiva del turisme només han d'obtenir un exemplar del llibre Costa Brava Panoràmica i podran comprovar com tot ha canviat tant que alguns llocs són fins i tot quasi desconeguts.

Hi ha molt més espai gràfic que no de text, amb nombroses fotografies -algunes són panoràmiques de gran format (15 x 85 cm.)- que podriem qualificar-les de perfectes per poder comprendre la costa gironina d'entre 1890 i 1955, i com la gent que hi vivia tranquil.lament s'hi guanyava la vida, les fàbriques de suro de Sant Feliu de Guíxols i Palamós, recordar l'aspecte sense edificis de quasi tota la badia de Palamós i Calonge, a més d'entendre molt bé que les tradicionals xarxes de pesca toparien amb el turisme perquè només hi havia espai per a una cosa o l'altra. Les xarxes esteses sobre les platges ocupaven una extensió molt gran, que els nouvinguts necessitaven pels seus parasols i tumbones.

En reveure, ara en fotografies, la gent que hi vivia, com anava vestida en dies feiners o festius, amb els pescadors treient les barques del mar arrossegant-les amb una parella de bous, amb només quatre embarcacions amarrades a la badia de l'Estartit amb les seves xarxes eixugant-se penjades del seu màstil, i milers d'altres detalls que podríem citar, pensem que una zona o altra de la costa s'hauria d'haver preservat en veure el creixement, quasi desmesurat, del nombre de forasters d'arreu que venien per passar les seves vacances en un racó de món, que llavors era idíl·lic i en quedaven enamorats, pel paisatge i l'excel·lent tracte familiar que hi rebien.

Però ja és massa tard perquè ha canviat molt, tot s'ha massificat a canvi d'uns beneficis econòmics i la diferència, amb altres trams de costa mediterrània, és mínima. Hi ha bons allotjaments arreu, qualitat en qualsevol altre aspecte, i bon tracte professional. Però això no supera ni tan sols iguala la simpatia dels propietaris dels establiments, que es preocupaven per poder atendre sempre la clientela amb la màxima rapidesa, i vetllaven a tota hora per poder complaure tothom, etc.

Volem felicitar l'Editorial Efados per la seva iniciativa i al Patronat de Turisme Costa Brava Girona que hi ha col·laborat econòmicament per a la seva publicació. Però tampoc podem silenciar el que va dir-nos un bon amic: "Aquest llibre mostra perfectament el que ha malmés el turisme: tot el que la laboriositat i el seny dels seus habitants havien aconseguit amb molts esforços i pocs mitjans". També té molta raó.