De vegades ens arriben a les mans unes «rara avis» literàries, d'indescriptible suggestió. Per exemple, un llarg opuscle que avui dissortadament es restringeix als especialistes, quan hauria pogut esdevenir un best seller popular. Ens referim al Discurs titulat Els Bestiaris a Catalunya. Fou llegit per Ramon d'Alós Moner a l'Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona (1-VI-1924) quan fou investit acadèmic. A vint-i-un anys, Ramon d'Alòs-Moner era ja secretari-redactor de l'Institut d'Estudis Catalans i s'especialitzà en l'estudi dels nostres clàssics (especialment de Ramon Llull autor del Llibre de les bèsties). Llegiu-vos la biografia d'aquest intel·lectual -massa oblidat- estudiós del Dant i redactor de l'Enciclopedia Italiana Trecani. Succeí Eugeni d'Ors a la Secretaria de l'Institut d'Estudis Catalans en els delicats moments de la defenestració de Xènius.

El tema dels Bestiaris és tan universal com apassionant. Són un tema recurrent en la literatura universal; des de les pintures rupestres amb bèsties conegudes, fins al bestiari fantàstic dels claustres de les catedrals. Les bèsties són inseparables de l'home -en bé o en mal- ja a les primeres pàgines de la Bíblia i en l'hagiografia. Les trobem en el món clàssic en Physiologus, en Hisop, Plini el Vell i els bestiaris medievals. (Vegeu Xavier Bellés Els bestiaris medievals: llibres d'animals i de símbols. Episodis de la Història 340-341. Barcelona 2004.)

Tot això ve a tomb per convidar el lector a la presentació, dimecres vinent, d'un llibre suggestiu. A Girona. A les 7 del vespre. A la Casa de Cultura. Es titula Bèsties i bestioles. N'és autor l'amic Celdoni Fonoll, el noi de Calaf. Abrigat pels Amics de la Unesco, la presentació del llibre anirà acompanyada d'un recital del propi autor i de la inefable Lloll Bertran.