Podria semblar que l'ideal per tenir opinions seria disposar d'idees, però la veritat és que n'hi ha prou de posseir una boca, millor una bocassa. Aquí tenen les opinions de John Galliano sobre Hitler, per exemple. O les de Mourinho sobre Pellegrini. O les de Rajoy sobre l'estat del benestar. També les de Gaddafi sobre ell mateix. Podria semblar que les opinions sobre un mateix són les que menys idees necessiten, però potser és al revés. Per poc que hàgim meditat, sabem que no som millors que la resta de la humanitat. Fa una mica de fàstic pensar que un pogués tenir alguna cosa de Galliano, però si gratem bé alguna cosa trobarem. Per fortuna, també tenim alguna cosa de Vicenç ?Ferrer, fins i tot de Teresa de Calcuta, per exagerar. El dolent que té tenir idees és que tard o d'hora t'atrapen com el dolent que té tenir una pistola és que tard o la fas servir per engegar-te un tret (és un dir).

De moment, Gaddafi està utilitzant la seva (la seva pistola) per disparar contra la població civil. No sabem qui vesteix al dictador libi, però els seus vestits semblen sortits del taller de Galliano. Curiosa coincidència. I no és l'única. El modista portava treballant per a Dior des de 1997 sense que els responsables de la firma s'adonessin de qui s'havien ficat a casa, mentre que Gaddafi va entrar a les cases de tots els ?líders occidentals sense que cap s'adonés de quina classe de subjecte tractaven,

Paral·lelismes, la història n'és plena. No continuarem posant exemples per no ferir sensibilitats, però allà on hi ha molta pompa, és a dir, molta pompa, molta fastuositat, molta roba, etc., escassegen les idees i abunden les opinions. L'absència d'idees es tapa a vegades amb pameles exagerades (no se'ns havia ocorregut fins avui aquesta funció metafòrica de l'ala ampla: la pamela com a opinió).

Algunes opinions només necessitarien dades. Per saber, per exemple, si la rebaixa de 120 quilòmetres per hora a 110 suposa un estalvi estimable, n'hi hauria prou de disposar de xifres. Però ningú sembla tenir-les a mà, ja que tant pot ser que sentis una cosa com una altra, i amb idèntica autoritat.

Si en l'era de la informació una dada resulta tan difícil, no ens estranya que sigui tan ardu trobar una idea.