Les consultes sobiranistes del 13-D són a l'origen de la novel·la Tot és possible, d'Antoni Pladevall. Ficcionar aquest esclat recent d'il·lusió col·lectiva, capaç de bellugar milers de voluntaris, em sembla molt bona idea. Té ganxo. I hi ha una bona bossa de públic receptiva a un títol d'aquestes característiques.

Que una cultura sigui capaç de produir relats literaris basats en fets gairebé coetanis, ho trobo un símptoma esperançador. Vol dir que estem vius, que ens belluguem. Per això estic a favor d'aquests rampells narratius. I dels instant books en català.

Els novel·listes, és clar, mai no podran tenir la immediatesa dels blocaires o dels tuitaires, però és bo que es mostrin atents al que es mou al seu voltant. Deixeu-me afegir, a més, que la narrativitat del nostre sobiranisme no s'esgota en una sola novel·la: ja voldrien moltes telesèries la seva capacitat extraordinària per crear trames, intrigues i girs narratius que et deixen bocabadat.

Fixem-nos en quin vodèvil ens acaba de muntar Joan Laporta. Ni els guionistes més bregats de Polònia haurien pogut imaginar-se aquestes ziga-zagues tan esperpèntiques de l'expresident del Barça. Pim, pam, pum! En Jan s'ha convertit en l'individu més freak del parlament en qüestió de segons.

Solidaritat, de moment, no pensa expulsar Laporta del seu escó. El millor de tot és que, si això arribés a passar, l'encarregada de substituir-lo seria Isabel-Clara Simó!É Sóc incapaç de pronosticar com acabarà aquest tinglado, però si l'escriptora vol posar fil a l'agulla, d'aquí en surt, com a mínim, un dels grans bestsellers locals d'aquesta tardor.