Molta gent és reticent a Internet, a les xarxes socials (Facebook, Twiter i moltes d'altres). Penso que darrera aquest recel o bé hi ha el fet que aquella persona en pot prescindir -però podria prescindir algú dels llibres o de la premsa?-, o bé que desconeix l'abast d'aquest món -les seves possibilitats- o bé que, simplement, té por. A la xarxa hi ha molta gent que té temor: oculta les seves dades, disfressa les seves imatgesÉ Com si no es pogués saber tot i no estiguéssim ben controlats!

També hi ha els optimistes tecnològics que creuen que allò digital és la panacea, i és clar, no tenen pas raó. Els suports escrits sempre tindran el seu lloc, i crec que se'ns farà molt difícil renunciar als diaris, a les revistes, als llibresÉ Internet i Sant Google, de fet, poden tenir la mateixa credibilitat que aquests suports. Nul·la o molta. Els meus alumnes de l'Escola de Turisme i Direcció Hotelera de la UAB, durant un temps, feien els seus treballs amb internet; davant les errades garrafals, adduïen que allò ho havien trobat a la xarxa, com si fos la Bíblia. Com a mínim, els ensenyo a desconfiar o posar en reserva les informacions d'Internet, però també dels llibres, és clar, i els descoratjo que ho facin servir com a base, ja que els incito a fer treballs de camp. I, en canvi, ara em comunico amb exalumnes dels Estats Units, del Brasil, de França, de BulgàriaÉ

Per tant sobre els usos equivocats o malèvols de les xarxes -que n'hi ha, i fins i tot de perillosos, pel que fa als nens i adolescents-, no crec pas que n'hi hagi més que en altres sectors. Els apocalíptics tecnològics solen fer el retret a Internet i les xarxes que són "virtuals" i que "t'aïllen" i que t'absorbeixen molt. Això darrer pot ser cert, però algú que tingui passió per col·leccionar segells és possible que també sigui absorbit! Per tant, depèn més de cada persona que no d'allò virtual. I pel que fa a l'aïIllament i a la virtualitat, en discrepo del tot. Mai com ara havíem estat tan comunicats, mai com ara no havíem escrit i parlat tant, mai com ara es fan tan grans amistats a través d'aquests mitjans. Si més no, aquesta és la meva experiència, o les meves experiències sigui en els meus dos blocs, al Facebook , a Twiter o altres xarxes, al Messenger o a l'Skype. He fet amistats molt íntimes, he pogut viatjar a països que no coneixia i he tingut grans satisfaccions professionals gràcies a aquesta pantalla màgica de l'ordinador. Invito la gent a perdre-hi la por.