Em deia l'altre dia el president d'EoliCat, la patronal del sector de l'energia eòlica, que cada govern nou que hi ha hagut a Catalunya ha volgut planificar la seva pròpia plantació de molins. Sosté que un excés de planificació acaba en paràlisi. I el temps li ha donat la raó. L'expansió de molins a Catalunya està molt per sota de la resta de comunitats amb potencial eòlic de l'Estat. I això sense parlar de les comarques de Girona, que no tenen ni un sol aerogenerador en tot el seu territori, tot i que fa dues dècades van ser les primeres a tenir molins i a començar a provar aquesta energia experimental amb el primer parc industrial a Garriguella. Posteriorment Roses acolliria el segon. Actualment no existeixen ni l'un ni l'altre. Tampoc és previsible que a les comarques de Girona -una de les regions amb vent de qualitat a Europa- es pugui construir en un futur immediat cap parc. No només per la paralització jurídica, sinó perquè cada parc que es proposa representa per a les empreses un desgast de temps i de diners absolutament esgotador.

L'any 1990, el conseller d'Indústria, Antoni Subirà, presentava a Roses el primer mapa eòlic català. Era un mapa pioner en molts aspectes perquè no només legislava, sinó que feia una previsió de l'encaix d'aquesta energia amb les tradicionals.

Tot aquell esforç polític, tècnic i industrial, ha servit en aquests últims vint anys com a base de desenvolupament de l'energia ?eòlica a moltes comunitats autònomes espanyoles. A totes les que han apostat per aquesta energia, menys a la que en va fer el ?dis?seny... Catalunya!

I ara la dificultat és extrema perquè el garbuix entre l'ecologisme, el conservacionisme i la gent que no vol res al costat de casa seva és indesxifrable, i l'administració no té capacitat no ja per imposar el seu criteri, sinó ni tan sols per suggerir-lo. Molts ecologistes sòlids -amb una gran trajectòria- de l'Empordà qüestionen la implantació de molins en determinats paisatges però creuen que hi ha moltes zones on, a hores d'ara, ja s'haurien d'haver instal·lat parcs, com ara en alguna de les zones on s'ha construït o s'està construint l'alta velocitat.

Està per veure si el nou Govern voldrà fer també el seu mapa eòlic per sumar alguna dècada més.