Per trobar els teus Dracs

Pedro J. Piqueras Ibáñez. Girona.

En aquests dies s´està parlant, i molt, abans de la seva estrena, de la pel·lícula Encontrarás Dragones. Jo només n´he vist algunes imatges, però per elles i pel que he sentit i llegit, tinc la sensació que es tracta­ ­d´una pel·lícula sobre sant Josepmaria Escrivà dirigida per Roland Joffé, el director d´Els crits del silenci i La Missió, també tinc informació sobre la seva estrena, serà el proper dia 25.

Qui ha assistit a una preestrena afirma que es tracta d´una gran pel·lícula que ni un moment decau el guió, que es desenvolupa abans i durant la guerra. «Mai he vist el fratricidi del 36 tractat amb tanta brillantor: les escenes són esgarrifoses i els entorns totalment versemblants, el vestuari i la decoració, perfectes», deia una d´aquestes persones. Maltracta ambdós bàndols, potser una mica més a la dreta que a l´esquerra, parla de reconciliació i subratlla la necessitat de separar religió i política.

És un film emocionant, molt humà, que exalça el perdó i que ­inocula la inutilitat de la guerra i les seves terribles conseqüències. És una oportunitat excel·lent per anar al cinema amb adolescents i joves i abordar junts el tema de la Guerra Civil per tancar ferides d´una vegada per totes. Jo no penso perdre-me-la, espero que vostès tampoc.

President Pujol,

no es rebaixi

Mari Carmen Ourille Barcelona.

Sant feliu de Guíxols.

Com és possible que el President Pujol, per a mi referent del nacionalisme català, es rebaixi a avalar a un candidat a l´alcaldia de Sant Feliu de Guíxols que ha reconegut que va cobrar indegudament de l´Ajuntament quan era alcalde de la ciutat i que va fugir i abandonar vergonyosament l´alcaldia per la porta falsa quan es va descobrir el seu afer? Com a resident habitual de Sant Feliu, censat en altra ciutat per qüestions laborals però sempre votant de Convergència, manifesto públicament el meu rebuig a una persona com Joan Alfons Albó, que podria estar inhabilitat amb facilitat per les seves accions quan era alcalde, que va portar Convergència a perdre el Govern de la ciutat de Sant Feliu tenint majoria absoluta, que amb la seva fugida va deixar molta gent decebuda i amb compromisos sense complir. I com a persona simpatitzant activa de Convergència, demano al president Jordi Pujol que declini avalar aquest personatge (ja he enviat una carta a la seva oficina), ja que la presència de Joan Alfons Albó en la candidatura de Sant Feliu de Guíxols embruta el nom del president i el del partit.

Motius sobrats

per queixar-se

jesús domingo martínez. girona.

Amb les dades estadístiques a la mà, els agricultors i ramaders tenen motius sobrats per a queixar-se, segons s´ha manifestat durant els darrers dies: en els últims cinc anys, els costos i els baixos preus a que els paguen els seus productes han fet que la renda agrària hagi baixat un 26 per cent de forma general, fet que traduït en realitats pràctiques vol dir que moltes explotacions agroramaderes han desaparegut i altres estan a punt de fer-ho perquè viuen per sota del llindar mateix de la rendibilitat.

Les xifres que s´han aportat en tres regions concretes de l´Estat espanyol són clares: a Extremadura es xifren en unes tres mil les explotacions agràries que han desaparegut en els dos últims anys, a Andalusia, un terç de les caprines han tancat les portes en els últims tres anys, i a Castella i Lleó, el tancament n´ha afectat 4.558.

«I si el camp va malament, la resta dels sectors econòmics dels pobles van malament també», reflexiona en el diari Hoy de Badajoz el propietari d´un concessionari de cotxes, maquinària agrícola i taller mecànic, perquè en la majoria d´aquests nuclis rurals el pes de l´agricultura i la ramaderia és enorme, i amb això, per a bé o per mal, la seva incidència en el progrés local. Crec que tant els agricultors i ramaders com els petits empresaris rurals tenen motius més que sobrats per queixar-se.

Invertir en futur

luis fco. carrillo pozo. GIRONA.

Col·legi Vedruna, Girona. Per decisió de no se sap qui, sense comptar amb ningú –i per descomptat no amb els pares dels alumnes–, s´ha substituït la classe d´una assignatura obligatòria, una assignatura del currículum, per impartir classes de balls regionals. Tant és quin ball sigui. Al marge de la legitimitat d´una decisió com aquesta (l´autoritarisme no cessa), resulta paradoxal que, en un moment en el qual existeix unanimitat al voltant a la necessitat de reforçar els coneixements ­científics dels nens, quan es constaten els alts nivells de fracàs escolar, en aquest moment, dic, s´opta per no ensenyar idiomes, matemàtiques o ciències, i es prefereixen les lúdiques. Aquestes activitats estan molt bé per a altres moments, però no en hores lectives. Invertir en futur és ensenyar, no ballar.

La nostra sanitat

Josep M. Dusaran Bayarri. SILS.

A causa d´un accident domèstic amb un animal de companyia i a conseqüència de les ferides sofertes, he necessitat anar d´urgències al CAP Sils-Vidreres-Maça­net de la Selva, en concret a la localitat de Sils. En entrar a la consulta i sent molt ben atès pel personal sanitari, quina seria la meva sorpresa que en acabar de desinfectar i curar les ferides, m´informen que no disposen en aquests moments de la vacuna antitetànica ja que els en subministren en molt poques quantitats. Després de diverses trucades localitzen la vacuna al CAP de Riudarenes. M´ofereixen dues opcions: desplaçar-me a Riudarenes perquè em sigui subministrada l´esmentada vacuna, o tornar l´endemà. Sent una zona agrícola i industrial amb una població d´uns quinze mil habitants aproximadament. És lògic que al CAP principal de zona (Sils-Vidreres-Maça­net de la Selva) no disposin d´una vacuna tan bàsica per a qualsevol accident com l´antitetànica?