Fa quinze dies vaig publicar aquí mateix un article amb el títol de "L'energia nuclear és gratis". No em podia imaginar que avui el tema de les centrals nuclears seria el centre de l'atenció dels mitjans de comunicació al món. En aquell article em centrava en tots els costos de l'energia nuclear que ara en diuen "externalitzats", eufemisme que vol dir que no els paguen. De fet, d'aquella llarga llista del que no compten em vaig deixar moltes coses. Properament en faré un altre amb totes aquelles coses que els amics m'han dit i que no vaig comptar.

Avui, però, vull protestar per la quantitat de mentides que diuen conscientment els pronuclears. Vaig sentir un exdirector de la central nuclear d'Ascó parlant en una ràdio. I pontificava. No hauria d'estar callat? Quan hi va haver una fuga radioactiva l'any 2007 el seu antecessor no en va informar i mentrestant va permetre que diverses escoles visitessin la central. Va ser Greenpeace qui va denunciar els fets. Si sóc pare d'un d'aquests alumnes li foto tal patacada que l'envio a viure a una borda a Tor. Els van posar la multa més alta de la història, 15 milions d'euros. Sento també un pretès argument pronuclear que de tant repetir-lo a algú li deu semblar argument. Diuen que no hi ha risc zero. Home, és possible que si poses un molí a una muntanya per fer energia eòlica i cau potser aixafa alguna persona que caminava per allà, però es pot comparar amb el risc d'una nuclear? Si poses una placa solar al terrat i et cau al cap és probable que t'hagin de posar alguns punts de sutura. És clar. Un tercer argument malèvol, diuen que un terratrèmol nivell 9 i un tsunami és una cosa que no passa mai. El món esta ple de cadàvers als cementiris de persones que pensaven que allò mai els passaria. És que no han llegit mai un llibre d'història?

M'emprenya molt que tothom es dediqui a mentir. Diuen que és per no espantar la gent. Francament, si m'he de morir de radiació prefereixo decidir-ho jo. Tots els responsables de Txernòbil van mentir, deien que era degut a que hi havia una dictadura comunista. Ara s'ha produït al Japó, un país democràtic i han mentit, el director d'Ascó també va mentir, potser haurem d'arribar a la conclusió que la radioactivitat, a banda de matar, afecta una part del cervell i els impossibilita dir la veritat. I el que em fa estar més rebotat és que pronuclears d'aquí hagin estat una colla de dies dient, sense tenir cap mena d'informació, que les centrals del Japó eren segures. Els mateixos que deien que calia allargar la vida de Garoña -del mateix tipus que les que peten al Japó-. I amb tot, a ningú li importa si en el futur als nens i nenes del món tenen més càncers?