El nomenament, per part del conseller Josep Maria Pelegrí, com a directora general de Pesca de la Generalitat de Mercè Sanmartí, ha caigut com una galleda d'aigua freda en una part important d'aquest sector. Un malestar que podria estranyar, sobretot tenint en compte que els armadors -els propietaris de les flotes- tenen més simpatia per CiU en particular, i per la dreta en general, que no pas per l'esquerra. Sempre ha estat així.

I encara estranya més aquesta mala maror, tenint en compte que els armadors van estar molt temps enfrontats amb el director general de Pesca socialista, Martí Sans, a qui alguns ara diuen trobar a faltar.

Algun armador rellevant fins i tot s'ha donat de baixa de CiU després de saber que nomenaven "una veterinària per dirigir la pesca, quan és un sector que en els propers mesos s'enfrontarà a veritables problemes de supervivència per l'escalada de preus del petroli", m'explicava un armador. Aquest reclama que CiU "pagui les quotes partidistes territorials, o del que sigui, amb temes menys importants, ja que ens hi juguem el futur de miler de famílies". Amb la quota es refereix a que Sanmartí és de les terres de l'Ebre, on va ser delegada de Benestar Social, a banda de ser responsable d'igualtat de CiU en aquelles terres. El sector creia que amb CiU tornaria de director general Hernan Subirats, un home que ja ho va ser durant els governs de Jordi Pujol, que coneix profundament els problemes de la indústria, i que compta amb el respecte majoritari dels pescadors catalans.

Els pescadors es queixen que Sanmartí "no escolta i s'ha muntat una fantasia pensant-se que és la mestressa", m'expliquen, tot advertint que "haurà d'aprendre molt ràpid que ella hi és per ajudar i no per manar-nos o per generar problemes". Un d'aquests problemes és que vol apartar del departament persones que consideren clau, i que ha decidit celebrar la nit de la pesca vuit mesos després de celebrar-se l'última de l'anterior govern. El sector diu no estar per festes. La seva crisi estructural ha topat amb la general i, ara, s'hi afegeix una nova alça del petroli. Faria bé la nova directora general de saber calcular les forces que té cadascú en aquest negoci.