Vaig llegir amb atenció les declaracions d'en Santi Vila el propassat dissabte a les pàgines del Diari de Girona. I de debò, penso que el cap de llista de CiU hauria de ser molt més valent en defensa dels interessos de les comarques gironines. Però ho vaig acabar d'entendre tot quan el conseller Recoder repetia els mateixos arguments diumenge, en l'entrevista que li feia l'Albert Soler.

Tot plegat sembla una estratègia per tal de donar explicacions a una sèrie de gent decebuda en aquests primers mesos del govern dels millors. I en aquest govern s'hi nota, i no pas poc, la manca d'algun conseller gironí que de debò jugui a favor de les nostres comarques, atès que els diputats, després de prendre possessió, han desaparegut misteriosament.

Aquest és un debat que ja s'ha produït a Tarragona i ja hem vist com ha actuat el cap de llista d'aquella circumscripció. Si el que es pretenia era promocionar l'alcalde de Figueres en una campanya catalana, no feia falta perquè en Santi Vila té tots els números per tal d'assolir la majoria absoluta en les properes eleccions municipals.

És un bon alcalde, treballador, jove i que ha donat un nou aire a Figueres que, per cert, feia molta falta. Però una cosa és exercir d'alcalde d'una ciutat tan important com la capital de l'Alt Empordà i una altra és governar Catalunya, tenint present les necessitats globals del país.

La crisi sorgida amb Ryanair, que posa en dubte el present i futur de l'aeroport de Girona o la paralització d'un equipament com l'hospital Josep Trueta són símptomes que no anem bé. I no anem bé perquè són decisions que es prenen des de Barcelona, on es prioritzen altres necessitats que resten molt allunyades de les reivindicacions gironines.

Però en aquests casos no són reivindicacions, perquè l'anterior govern ja les havia enfilat, per la qual cosa representen una pèrdua important de competències.

Paralitzar els projectes un any i mig per dir que estem endeutats i que no tenim un euro, no s'hi val. És una tradició molt vella en política que hom creia que ja l'havíem superat. De ben segur que d'aquí a un parell d'anys, gràcies al govern de torn, tot anirà millor i ja podrem fer algunes inversions perquè encetarem el compte enrera d'una altra contesa electoral.

Mentrestant, molts ciutadans es veuran perjudicats i l'activitat econòmica encara serà més difícil d'accelerar-la. Mentre anem esgrimint aquests arguments, ni ara ni més endavant podrem col.locar el deute. I prova d'això són les dificultats amb què es troba el conseller Mas-Colell en aquest àmbit d'actuació.

Ryanair ha donat una altra dimensió a les comarques gironines. Ha permès una vella aspiració dels gironins i a la vegada ens ofereix allaus de turistes que dinamitzen el sector ja sigui a la Costa Brava o al Maresme. Si no podem pagar set o deu milions, malament rai perquè aquesta és una inversió molt barata si tenim present els fruits que se n'extreuen.

Les declaracions del conseller Recoder ja millor no comentar-les perquè es troben molt allunyades de la realitat. Que digui que no ha trobat la partida pressupostària per pagar a Ryanair és una presa de pèl perquè llavors li hauríem de dir on era la partida pressupostària per subvencionar Spanair, que per cert va fracassar estrepitosament a l'aeroport Costa Brava. En fi, moltes paraules i poques solucions. Mentrestant, fem com els crancs i ens hi haurem de començar a acostumar fins que no es tornin a veure cartells electorals pels carrers i places de casa nostra.