Aquests dies hi ha un clam contra les inauguracions dels ajuntaments. El clam és tan unànime que no puc més que dir que estic a favor de les inauguracions. Deixo de banda que estic en contra d'inaugurar les coses cinc vegades o gastar-se molts diners en aquestes inauguracions, però em sembla molt malament que es critiqui que els ajuntaments inaugurin obres o edificis que s'han fet. Anem a pams. La Junta Electoral central ha prohibit les inauguracions des del moment en què es convoquen les eleccions. Crec que és una mesura antidemocràtica. Intentaré argumentar el perquè. Els ciutadans som cridats a les urnes cada quatre anys per votar quin equip de govern municipal volem. Un cop escollit, el govern es fixa un pla d'actuació. Normalment es planteja un ambiciós programa d'actuacions però alhora cal tenir present no endeutar-se excessivament. La ciutadania valora tant l'ambició com que no es passin de la ratlla.

De projectes municipals n'hi ha de molt diferent tipus, la major part, el 90%, es fan al dia a dia i no s'inauguren mai i, en general, generen consens. Després hi ha els projectes que poden durar 8 o 10 anys, se sap quan comencen però no quan s'acaben, es tracta dels grans projectes, noves línies de tren o metro, grans edificis, etc. I després els projectes normals que es poden fer en un mandat. Per aquesta raó, en la seva planificació quadriennal el lògic és que bastants d'aquests projectes s'acabin al final del mandat.

Una de les crítiques que es fan a les inauguracions és que es fan per aconseguir vots. Ja! Criticar que la política es fa per aconseguir vots és tant com criticar la democràcia. Efectivament, al final d'un mandat els ciutadans mirem què s'ha fet, com s'ha pagat, escoltem govern i oposició i votem. Si han fet moltes coses i les han fet bé i les han pagat serà un bon punt de partida per decidir el nostre vot. Si s'han gastat els diners dels impostos i no han fet res, també. Si els ciutadans no decidim el nostre vot en funció de la raó, llavors què hem de votar? Crec que si quan estrenem pis -llogat o comprat- fem una petita festa, el mateix podem dir d'un carrer arranjat, d'un CAP nou, d'una nova escola, d'una nova parada de metro, d'una nova plaça, d'un nou parc, per què no fer un acte festiu?

De fet, sembla que a la Junta Electoral Central no els agradi que hi hagi campanyes electorals. Si en campanya electoral no es pot explicar què s'ha fet, de què han de parlar? L'aparell judicial d'aquest país no sembla adonar-se que vivim en una sistema on els polítics intenten fer les coses bé per tal que els ciutadans els votin. Tan difícil és entendre la democràcia?