Al conseller de Sanitat

Gemma Ros Valls. (Blanes)

He llegit que a partir del mes de febrer es dispensa en els ambulatoris la píndola abortiva RU486. Sr. Conseller, diuen que Déu perdona sempre, l´home a vegades, però la naturalesa mai; es a dir: amb aquesta mesura, els òrgans de l´aparell reproductor de la noia que pren aquesta píndola queden afectats; i segons l´edat i la sensibilitat del seu cos esdevenen infèrtils. Un embaràs indesitjat no és una malaltia sinó el fruit d´una conducta irresponsable i hedonista; entre tots hauríem de treballar perquè els joves tinguin il·lusions, siguin més responsables i descobreixin el vertader amor basat en la confiança, el respecte, i compromís. La píndola abortiva deixa petjada a la dona que la consumeix, físicament la perjudica i psicològicament pateix la síndrome postavortament (angoixes, depressions, insomnis, neguit, baixa autoestima…). Davant d´un embaràs indesitjat, fomentin l´adopció, que evitaria les agressions físiques i psíquiques de la dona i les despeses que tot això comporta, i donaria felicitat a tantes famílies que esperen poder adoptar.

Amb la sanitat no s´hi juga

Rogeli Vancells Molinas. (Sant Feliu de GuÍxols)

Amb les greus i irresponsables mesures que està prenent el govern d´Artur Mas, no s´adonen que s´estan carregant tots els avenços i esforços fets en els darrers 35 anys per científics, metges, infermeres i farmacèutics de Catalunya, com queda molt ben expressat en el llibre d´Angel Font, Història contemporània de Catalunya 18è volum. Recerca científica, docència acadèmica i entorn farmacèutic. No pot ser que les retallades pressupostàries a la sanitat suposin l´acomiadament d´un nombre important de professionals, que provocarà un col·lapse en hospitals i ambulatoris, descens de la qualitat, augment de les llistes d´espera i una càrrega més alta als professionals de la sanitat. És inadmissible l´engany a què s´està sotmetent l´opinió pública, no es pot dir d´una retallada tan important que no afectarà l´atenció sanitària. El cas és que a Catalunya s´inverteixen menys recursos públics que en altres autonomies i molt menys que en la UE, carregant-se la salut pública i l´estat del ­benestar. Encara que la sanitat catalana arrossegui un dèficit estructural d´uns 1.000 milions d´euros, i que prové d´una insuficiència endèmica de recursos per cobrir el gran augment de serveis que s´ha estan donant i també a la gran quantitat de malalts d´altres llocs que vénen als hospitals catalans. Abans de destruir molts dels avenços i serveis de la nostra sanitat s´havien de retallar i anul·lar molts altres subvencions que al llarg dels darrers anys s´han anat creant i creixent com a bolets, però mai s´havia de retallar la sanitat de la manera que s´està fent, quan el més convenient i necessari és posar ordre i control a molts dels abusos existents. S´ha de preservar l´activitat assistencial que fa referència a la relació metge-pacient, retallant molt la burocràcia, tenint en compte que els metges fa temps que pateixen el dèficit de recursos. És molt necessària la sanitat preventiva, per evitar despeses en tractaments sobredimensionats, classificant les malalties més comunes.

Un sant del nostre temps

Maria Àngels Pagès Calvet. (Ventalló)

S´acosta el dia de la beatificació de Joan Pau II, tot està a punt per aquest gran esdeveniment eclesial del 2011. Un fet històric per la rellevància del pontífex en la història recent de l´església. Roma viurà un acte grandiós. S´esperen 2,5 milions de peregrins. No és estrany aquesta resposta. Ja en el funeral van aparèixer entre el poble unes pancartes reclamant la seva canonització. S´ha escollit el segon diumenge de Pasqua, Solemnitat de la Divina Misericòrdia per ser una celebració que ell mateix va instituir per mostrar al món el missatge de l´amor misericordiós de Déu. Un home de fe, d´optimisme i bon humor, d´il·lusió, amb molta sensibilitat intel·lectual i artística i amb un gran esperit de diàleg. Aquesta és l´empremta que ens va deixar al llarg del seu pontificat de vint-i-set anys de duració. Hem d´agrair la seva gran aportació a l´Església catòlica i l´ecumenisme. Les seves encícliques, els seus escrits ens quedaran per sempre. També, tot el que va fer a favor de la pau, la dignitat de cada persona i el respecte als drets humans. La beatificació és la confirmació que la seva vida va ser la d´una persona santa, perquè els sants ho són mentre viuen o no ho seran mai. És bo que la santedat se´ns faci propera, perquè és el tresor de l´església i en aquest cas es tracta d´un Sant Pare contemporani nostre, que la majoria hem tingut la sort de conèixer. Com ho ha definit la congregació per a les causes dels sants la beatificació de Joan Pau II, ha de ser una invitació, un estímul per a tot nosaltres, vers una vida cristiana més profunda i plena.