Contra tot pronòstic, el Moviment Independent de Lloret (MILLOR), amb 2.347 vots (un 23,87% del total), s'ha convertit en la segona força política darrere de CiU, que amb 2.762 (un 28,09%) és la llista més votada però perd 1.427 vots respecte a 2007 (un 38,5% menys). Els socialistes del PSC, que han perdut 304 vots en relació amb el 2007, registren el percentatge més baix en les nou eleccions municipals celebrades (un 16,81%) i no s'han beneficiat del desgast de vuit anys de govern de CiU. Malgrat tot, els seus 4 regidors són decisius per aconseguir qualsevol majoria de govern.

La resta dels partits amb representació són el PP (2 regidors), ICV-EUA i ERC (1 regidor cadascun) que es queden igual que l'anterior mandat.

Com explicar el sorprenent ascens d'una formació política que ha multiplicat gairebé per vuit el nombre de vots ( de 296 a 2.347) i ha recollit bona part del vot de càstig a CiU? En primer lloc cal destacar la figura del seu líder, Marc Fuertes, que s'ha presentat en societat com David enfrontat a Goliat, personificat en l'alcalde convergent, emparat amb una majoria absoluta. Aquesta imatge de guerrer astut s'escau amb el tarannà agressiu utilitzat en els pamflets i en la web del MILLOR, elements d'agitació que han contribuït a l'èxit de la candidatura amb una inconsistent però insistent denúncia de la corrupció política.

En segon lloc, del seu programa populista, amb 34 "actuacions", la majoria són de difícil realització perquè suposen una substancial retallada pressupostària per encabir les noves despeses (com crear 30 policies i 25 vigilants més). També forma part del populisme l'aversió discursiva sobre la realitat que és distorsionada amb frases com "ciutat sense llei" o "un policia a cada cantonada" destinades a influir en les emocions de la gent en temes sobre la inseguretat ciutadana ja que, com exposa, "no tenim per què patir la por de passejar pels nostres carrers i patir la preocupació que els nostres fills siguin les víctimes de venedors, baralles, ganivetades o atracaments continuats".

En tercer lloc, l'ascendència del fenomen populista a Lloret està lligat a un procés de ràpid creixement poblacional emparat per la bombolla immobiliària que ha degenerat en una profunda crisi econòmica viscuda amb angoixa per molts. És un terreny abonat per a l'aparició de salvadors del poble. Sia com sia, el missatge ha calat sobretot en votants dels barris allunyats del centre i també de les urbanitzacions. Els primers van ser feus socialistes durant molts anys fins que CiU els va conquerir i ara s'han decantat pel MILLOR. El segons, abstencionistes menyspreats i abandonats, s'han decidit a votar una alternativa que prometia el món i la bolla.

Ben aviat es veurà, però, que una cosa és predicar i una altra donar blat.