L'Agència Internacional per a la Investigació sobre el Càncer (en el futur IARC) acaba d'advertir que l'ús de telèfons mòbils podria resultar "carcinogen". Vol dir-se que podria ser o podria no ser. En cas de ser-ho, tampoc sabem en quines condicions. N'hi hauria prou d'utilitzar-lo una sola vegada? Seria necessari, per contra, un ús intensiu? Produiria els mateixos efectes parlar amb la mare que amb el germà, la cunyada o l'inspector d'Hisenda? No en tenim ni idea, cal continuar investigant, diuen. Per rematar el seu enigma, els de la IARC van declarar que ha de ser el consumidor qui decideixi quin ús farà del mòbil a partir d'ara. I quin ús del cogombre, afegim nosaltres, i quin ús del lleixiu, i quin ús del fax i de la maquineta vibradora.

Els consumidors estem per fortuna acostumats a la inquietud provocada per aquest tipus d'organitzacions de l'existència de les quals no en teníem ni idea. A mi em pregunten pel carrer què és la IARC i responc amb un "mani", per fer temps mentre se m'ocorre alguna cosa. Encara no sabem què redimoni va ser la grip A, contra la qual ens vam fer forts gastant-nos el que no teníem. Es van demanar explicacions a l'OMS sense que aquesta es dignés a aclarir el que havia succeït. Sí que sabem, en canvi, que l'alarma va ser un gran negoci per a alguns laboratoris farmacèutics. Hi ha institucions que viuen de la por. Encara no sabem a qui beneficiarà el pànic als telèfons mòbils, però sortirà a la llum, és una qüestió de temps. El problema és que quan surti a la llum ens haurem oblidat de la maniobra de la IARC.

M'ho deia l'altre dia un company de tren:

- La seguretat és el gran negoci del present i del futur.

- La seguretat o el temor a la inseguretat?

- Té vostè raó, el temor a la inseguretat.

Significa que la inseguretat, la major part de les vegades, és més imaginària que real. Quant a la seguretat, es tracta d'un dels grans mites del nostre temps. De fet, jo tinc diverses pòlisses d'assegurança, però sempre em passen coses que no estaven cobertes. Ara li ha tocat als telèfons mòbils, dels quals no sabem si produeixen o no produeixen càncer. Algú està muntant un negoci sobre tal incertesa.