Han passat les eleccions municipals, els problemes econòmics i socials generats per la crisi generalitzada continuen castigant la realitat vital i les esperances de milers de ciutadans, moltes persones des de places i carrers i altres àmbits demanen un canvi de rumb en la política institucional, en els partits polítics, en el comportament dels que tenen responsabilitats públiques, i especialment respecte als poders econòmics fàctics. Cal prendre nota del persistent problema de l'abstenció, és necessari escoltar i connectar amb els nous signes, plantejaments i reivindicacions que neixen i s'expressen al marge del poder establert. I és imprescindible donar resposta als problemes reals de la gent, superant els vells plantejaments que la vella política situava al centre de tot els interessos de partit.

Avui ja no és assumible per la societat que, especialment a nivell municipal, qualsevol proposta dels que configurin l'oposició sigui rebutjada sistemàticament, sense merèixer cap mena de consideració o estudi per part de l'equip de govern, perquè seria una ofensa al sentit comú i representaria una malversació de potencialitats i idees, necessàries en el marc democràtic.

Realment, la campanya electoral, més efectiva i pràctica, ha de començar quan acaba el període formal de la propaganda electoral i es constitueixen els nous ajuntaments o parlaments. En una societat com la nostra, on els mitjans de comunicació i els múltiples medis de coneixement i informació poden mantenir informada la ciutadania, puntualment, cal ampliar els instruments de participació, obrir-ne de nous i intensificar la col·laboració amb la ciutadania en general i amb els oponents en particular. Serà la feina feta en els pròxims quatre anys el que pot convèncer o no la ciutadania. I la feina més visible serà, sense dubte, la del que hagi tingut el privilegi de presidir els òrgans de govern, però també la realitzada des d'una oposició responsable i activa, dialogant i alhora exigent.

Per això, assumint la responsabilitat que neix de les urnes, caldrà posar-se a treballar i treballar enèrgicament, col·laborativament, èticament, administrant amb humilitat, transparència i eficiència les esferes de poder que a cadascú se li confiïn. L'únic remei al desprestigi de la política i dels polítics passa per donar exemple: els càrrecs i el poder, en la política, són intervals de temps limitats, són provisionals, i estan per servir la ciutadania, el bé comú, i no per aprofitar-se de privilegis, afavorir les amistats, obtenir contrapartides o repartir prebendes o aventatges. Són temps difícils i problemàtics. Els vells plantejaments grinyolen, les tradicionals estructures dels partits no han estat models de democràcia i transparència.

Als que teniu encomanat el govern de pobles i ciutats us caldrà valentia per actuar sense hipoteques que limitin la llibertat i el compromís que exigeix el servei honest i eficaç a tota la ciutadania. Als que governareu i als que fareu oposició, el poble us reclama dedicació, diàleg, treball i constància en la recerca de solucions dels seus problemes, i imaginació per superar les limitades estructures democràtiques vigents, sense oblidar l'impuls de la democràcia participativa.