Després de les eleccions municipals del 22 de maig ahir es constituïren la majoria d'ajuntaments catalans, amb l'excepció dels de Barcelona i Girona, encara pendents d'un recompte de vots. Així doncs, comença un nou mandat de quatre anys en l'administració municipal, que com es repeteix sovint és la més propera a la gent i aquella que incideix amb freqüència en la nostra vida quotidiana.

Centenars d'elegits en les passades eleccions comencen a exercir unes responsabilitats. La seva elecció és el resultat dels vots emesos i per obtenir-los han presentat uns programes que han rebut l'aprovat dels veïns de cada poble o ciutat. Aquest mecanisme és el que sintetitza tota la grandesa de la democràcia. Cada persona un vot, llibertat per presentar tots els programes, debat i elecció.

Ara que comença el treball dels equips municipals -els consistoris- crec que es oportú recordar algunes de les grans qüestions a les quals han de respondre.

Primer. El país està fent una reestructuració general en el seu aparell productiu i de serveis. Tothom un dia o altre ha hagut de fer una anàlisi del que fa, com ho fa i la necessària actualització i innovació i que li cal incorporar. Els ajuntaments també ho han de fer. Cal que revisin quins serveis donen i decideixin en cada cas si es necessària la continuïtat o si cal substituir-los per d'altres que es corresponguin a necessitats actuals.

Segon. Si es cert que les noves tecnologies fan possible millorar la rapidesa en la gestió i estalvien l'augment del personal, els ajuntaments han d'analitzar quins recursos humans són necessaris i quins són prescindibles.

Tercer. En aquest nou mandat que inicien els equips municipals és desitjable que es manifesti amb claredat quines són les seves prioritats en el servei als veïns. El sentit comú indica que són: Suport permanent al procés d'autogovern i les seves aspiracions, Incentivar la creació de riquesa i mantenir i actualitzar l'estat del benestar en el seu sentit ampli, es a dir, des del urbanisme als serveis socials, de l'ensenyament a la sanitat, del transport a la cultura.

Ara que tantes il·lusions i energies es posen en funcionament en els nostres ajuntaments en un marc de democràcia es oportú assenyalar les grans prioritats que esperem que siguin objecte del seu treball i alhora que els veïns ens comprometem a seguir amb atenció, amb interès, el que fan dia a dia en la direcció de respondre als desafiaments de l'època a partir de les realitats més quotidianes.