Les notícies corren massa. I, amb aquesta rapidesa de difusió, a vegades arriben mal païdes i sense solidesa. I la rapidesa pot crear, amb facilitat, alarma social. Hem viscut l'episodi dels cogombres espanyols. La sospita epidemiològica es va filtrar als mitjans de comunicació i ha causat un desastre econòmic tremendament greu al nostre país. Els cogombres, avui, han estat absolts de tota culpa. Però el mal ja està fet. Però hom no deixa de mirar-se amb certa recança aquesta hortalissa tan present als horts mediterranis. Una altra notícia que s'ha escampat i ha causat alarma social és la que creava sospites sobre els possibles efectes cancerígens dels telèfons mòbils. Però cal remarcar que, mentre molta gent ha renunciat al cogombre per a l'alimentació diària, no conec ningú que hagi renunciat al mòbil.

L'anàlisi de la notícia sobre el cogombre és ràpida: una informació sense argumentació va arribar al gran públic. Al final, els responsables de la infecció han estat els brots de soja germinada; un producte del tot aliè a la dieta mediterrània i que, curiosament, procedia d'un suposat "cultiu biològic". Aquí ja s'ha fet més silenci.

I l'anàlisi de la notícia referent als telèfons mòbils també pot ser ràpida: una mala interpretació d'un informe de l'Organització Mundial per la Salut (OMS). Què és el que realment es pot saber fins ara? Poca cosa més del que ja es coneixia; les radiacions emeses per un telèfon mòbil són de baixa energia. Concretament, la seva potència és un milió de vegades inferior a la que es necessita per causar danys als materials genètics responsables del càncer. No es coneix de manera biològicament argumentada si aquests dispositius i la freqüència d'energia que emeten, que és la mateixa que prové dels aparells de ràdio que ens bombardegen quan els escoltem, puguin danyar l'ADN. S'han publicat desenes i desenes d'estudis, tant en models animals com en éssers humans, que han rebutjat categòricament aquelles hipòtesis que suposaven una relació entre l'ús del mòbil i el càncer.

Però l'OMS ha volgut avaluar un estudi molt ampli sobre milers d'usuaris de la telefonia mòbil. Es tracta d'un treball de recerca basat en entrevistes telefòniques (no en observacions reals) i, com a conclusió, confessa la seva incapacitat per emetre conclusions. Per tant, des de la seva responsabilitat com a ens internacional, ha recomanat que s'estudiï més a fons aquesta hipotètica relació.

Per tant... No hi ha cap evidencia provada de res. Podem consumir cogombres i podem parlar per mòbil. I hem d'evitar, amb fermesa, els sensacionalismes.