Opinió

Buscar els culpables

 08:54  

«No és justa la desqualificació fàcil i interessada que molts fan. El propi president ho distingeix»

FÈLIX PUJOL És justa la denúncia de la violència que hi va haver al voltant del Parlament. No és així com es propicia el naixement d'una societat més justa. Els diputats anaven a fer -o a intentar fer- la feina per la qual han estat escollits. I -democràcia mana- se'ls ha de deixar fer-la. I demanar-los responsabilitats si la fan mal feta.

Professionalment, moltes vegades vaig ser testimoni de violència a la font de Canaletes de Barcelona, ja fos l'11 de setembre, el 23 d'abril, o un triomf del Barça. Els dels aldarulls sempre eren els mateixos: professionals de la violència, coneguts per la policia d'aleshores i, suposo, per la d'ara. I mai ningú no els va relacionar amb els nazis, ni cap conseller va justificar la violència excessiva dels Mossos amb uns fets posteriors. I els independentistes d'aquella època, els amants de llibres i roses o els culers no eren -ni són- menys importants que les violentades personalitats d'ara. Ni els qui simpatitzen amb el 15M són intel·lectuals ingenus o malintencionats.

Els qui van iniciar la protesta, els "indignats" dels primers dies d'acampada, no són violents, tot i que alguns hagin estat arrossegats pels aliens que s'hi van afegir després. Ho demostraren amb els seus intents de diàleg i el rebuig manifestat públicament. No és justa la desqualificació fàcil i interessada que molts fan. El propi president ho distingeix ja quan qualifica els violents de "kale borroka" i no pas d'"indignats" o moviment 15M. Seria injust confondre-ho, perquè els responsables són uns altres, i són els que s'ha de perseguir i condemnar. I així, tots els pacífics podran expressar les discrepàncies que tinguin. Sense violència, naturalment.

Enllaços recomanats: Premis cinema