Indignats = no dignes

àngela ferrer i mató. girona.

L´etimologia dels mots és important, mai podem oblidar que la nostra llengua i també la castellana provenen del llatí i el prefix «in» significa «no». Llavors, el nom que van escollir tots els que es fan anomenar «indignats», significa en realitat «no digne», vil roí... (definició de diccionari). No crec que la seva intenció fos ésser considerats «poc dig­nes», i si se les han donat de tan erudits, exposant dites filosòfiques i fent-se el saberut, haurien d´haver pensat que havien escollit el nom de manera no gaire correcta. Sé que se li ha donat un altre sentit, però hauria estat molt més adequat anomenar-se, per exemple, «enutjats». Ara bé, després de veure el lamentable comportament que tingueren davant el Parlament, en què van traspassar la ratlla vermella, contemplant la seva vergonyant actuació, potser sí que el nom els escau. Estem en un Estat democràtic farcit de problemes però la violència no resol mai res. Han perdut la simpatia que potser havien aconseguit despertar. O potser sí sabien l´etimologia del mot i han volgut fer-ne ostentació. L´ésser hu­mà de vegades actua irracionalment i gairebé sempre són uns quants «especialistes» a cercar problemes els que mouen la massa que cau al parany, els «provocadors» s´esmunyen (en són especialistes) i reben els que actuen de bona fe i de retruc tot sembla mal fet. Si als plans d´estudi no s´hagués arraconat l´es­tudi bàsic de les clàssiques segur que almenys el nom l´haurien escollit millor. Espero que aviat tot se solucioni i si volen ser escol­tats que formulin un projecte i dialoguin, que aquest és el camí per trobar solucions als problemes. La resta és com «bufar núvols».

Felicitats, Melcior

F. Xavier roca font. girona.

Voldria fer arribar des d´aquí la meva més sincera felicitació al Sr. Melcior Triola pel reconeixement de la Medalla de l´Esport que li han concedit aquests any. Vaig tenir la sort de conèixer-lo quan el meu fill jugava a futbol amb la Coma-Cros i, sincerament, poques vegades he trobat una persona tan implicada en l´esport i a inculcar als més joves els valors de l´esportivitat i el respecte a la gent, sense cap mena de ganes de figurar. Moltes felicitats, Melcior.

País d´extrems

carlos marín roure. figueres.

De l´empatia, simpatia i sintonia amb les reivindicacions del moviment del 15-M, hem passat a ressentiment, decepció i desconnexió amb el col·lectiu anomenat «indignats». Algun diputat els ha qualificat de fracassats, altres de vividors, lladregots o ganduls. Segur que hi deu haver de tot, com els que amb gran esforç i compromís han sacrificat temps i els seus pocs recursos a donar suport i participar per fer sentir als polítics el seu missatge. La imatge és important i per desgràcia molts ens quedem amb la dels espellifats amb rastes i gossos que se sumen a totes les mogudes. Als antisistema que viuen del sistema i als ociosos que els sembla una diversió. Un brou semblant ha desembocat en una inacceptable violència. No podem ni hem de permetre-ho, la societat civil ha de fer un esforç, com la classe política, per intentar comprendre que cal canviar moltes coses. Que la serenitat s´imposi i sapiguem aïllar els que res de bo poden aportar. Que uns pocs no avortin l´esperança d´un renovat futur.

123 dies sense TV3 al País Valencià

M. ANGELS ALSINA I BOSCH. bescanó.

Això sí que m´indigna, perquè, com diu Lluís Llach, el País Valencià també és el meu país. M´indignen també les polítiques antivalencianes del Govern del president Camps les quals, en un nou atac a la llengua, aprovaran un model educatiu que eliminarà la possibilitat d´estudiar íntegrament en català, amb el sistema conegut com a línia en valencià. M´indigna també que els treballadors de Ràdio Televisió de Mallorca han decidit avançar-se als esdeveniments i no esperar als fets consumats, per la qual cosa ja han iniciat una campanya per evitar el tancament de l´única televisió plenament en català de les Illes. Després de l´apagada de TV3 al País Valencià, aquest seria el segon gran atac del PP contra el català als mitjans de comunicació i amb només uns mesos de diferència.

M´indignen aquests atacs claríssims al català, m´indigna veure els valencians castigats sense llengua. M´indigna saber que l´única solució és la Independència. M´in­digna haver de veure aquest genocidi lingüístic i no poder-hi fer res.