Els adolescents amb malalties cròniques volen ser tractats com a adults i prefereixen professionals de la salut que siguin competents en la matèria, que tinguin una bona habilitat de comunicació i que, a més, siguin honestos i directes. En general, els adolescents estan satisfets amb l'atenció rebuda, però val a dir que també estan disposats a expressar els seus punts de vista sobre la qualitat dels serveis de salut que se'ls proporciona.

Aquesta és la conclusió principal d'un estudi portat a terme amb joves de 12 a 19 anys d'Holanda afectats per alguna malaltia crònica. L'estudi va fer servir tècniques d'anàlisi qualitativa i també quantitativa. En el primer cas per analitzar el contingut de les entrevistes que els mateixos adolescents feien a altres joves a l'hospital i, en el segon cas, per quantificar els resultats obtinguts de 990 qüestionaris omplerts mitjançant una plana web.

L'estudi es va publicar abans-d'ahir a la revista Patient Preference and Adherence, que a més de ser només electrònica és d'accés obert (és a dir, que qui en té la propietat intel·lectual és l'autor i no la revista com habitualment passa) i això permet distribuir l'article a tothom sense problemes de copyright. L'amable organització d'aquesta revista en concret fa que cada cop que es publica un article te l'enviï per correu electrònic. No sempre m'interessa llegir-los, però aquest cop el tema em va fer gràcia i, certament, l'article és molt atraient (per l'originalitat del tema i per la metodologia) però el què m'hi ha empès ha estat el títol: "El que volem" ("What we want"): les preferències dels adolescents amb malalties cròniques i les seves prioritats per millorar l'atenció sanitària.