Periòdicament, Joan Vehí, fotògraf de la vida quotidiana a Cadaqués publica llibres sobre determinats aspectes d'aquest poble. Ara fa uns anys a través de l'objectiu de les seves càmeres copsà tota la grandiositat del retaule de l'església de Cadaqués aprofitant que per a la seva restauració que feu la Generalitat havia aixecat una bastida per a que els tècnics anessin repassant centímetre a centímetre la seva superfície. Joan Vehí s'hi enfilà i en llargues sessions en va extreure un llibre que mostra amb un detall extraordinari la solemne majestuositat del retaule de l'església de Cadaqués.

Fa molts anys que Joan Vehí és el fotògraf de la vida de Cadaqués. Tota activitat, tot fenomen, tot fet que reflecteix la vida d'aquest poble queda mostrat per la seva incisiva mirada que sap recollir la dimensió humana i la significació col·lectiva.

Darrerament, Joan Vehí ha publicat el que sense cap mena de dubte cal considerar l'obra de la seva vida que podem qualificar com l'Enciclopèdia que recull la trajectòria d'aquest poble a través dels anys fins arribar a la més estricta i immediata realitat.

Joan Vehí ha publicat un voluminós llibre de gairebé 500 pàgines de gran format que porta el títol Joan Vehí i el seu escenari Cadaqués. Els grans capítols d'aquesta obra són: Paisatges i arquitectura, fets històrics, inicis del turisme, església i tradició, festes i activitats, oficis artesans, esdeveniments, personatges i artístes i Dalí.

No sé si l'autor es proposà fer una obra enciclopèdica sobre la vida i miracles de Cadaqués, però el que és segur es que en resulta un llibre naturalment fonamentat en les fotografies que ha fet al llarg de la seva trajectòria, de dimensió global en el que res no manca de la vida dels seus habitants al llarg dels segles. És un bon llibre d'història de Cadaqués, sí, efectivament, però també es una mirada a l'actualitat.

Catalunya és terra de grans fotògrafs, Joan Vehí figura entre ells. Per confeccionar aquesta gran obra va partir dels testimonis gràfics que ell ha fet al llarg de molts anys i ha demanat la col·laboració escrita a més de setanta persones que coneixen cada tema dels que componen aquesta singular obra perfil enciclopèdic de Cadaqués.

Joan Vehí segueix actualment el seu camí, sovint és l'home que hi ha al darrere la càmera i que amb ulls escrutadors recull el batec de la vida. Ara ja enfila altres projectes però aquest llibre figurarà com l'obra de més ampli abast perquè el referir-se "al seu escenari" de fet ha explicat tot el poble.