La historieta, a casa nostra, compta amb un nombre de lectors reduït. Augmentar aquesta base costa, però iniciatives com la del 5è Festival del Còmic, celebrat a Torroella i l'Estartit, són un estímul poderós per atreure la curiositat de grans i joves.

El titular més publicitat d'aquesta trobada, sens dubte, ha estat la creació del premi internacional de còmic Costa Brava. És un dels primers fruits importants que recullen els promotors del festival i cal felicitar-los, perquè consolidar un esdeveniment anual com aquest, bé, és una marató a llarg termini.

Però val la pena arriscar-s'hi encara que no es disposi de grans pressupostos. Cal posar-hi molta il·lusió, ganes i molta feina de pedra picada. I anar-hi involucrant, sense presses, tots els sectors relacionats amb aquesta indústria cultural: dibuixants i guionistes, editors i llibreters, bibliotecaris i lectors, escoles de còmic i equipaments museístics. Perquè el festival, a llarg termini, ha de convertir-se en un referent atractiu per als aficionats al còmic del país.

Un dels punts forts de la proposta torroellenca és el seu model, de dimensions assequibles, ben bé als antípodes del Saló del Còmic de Barcelona o de les convencions americanes. La festa s'emmiralla una mica en Angulema, convertint els aparadors i els carrers del poble en una gran vinyeta. Aquesta es veu reforçada amb la presència d'autors i exposicions, mercats del còmic i firmes de llibres, als quals cal sumar-hi l'oferta cultural i d'oci familiar de l'entorn. El festival de còmic del Montgrí té moltes possibilitats. És un bon invent. Només cal anar millorant-lo i enfortir la seva identitat. Com s'està fent cada any.