Segons les previsions de les administracions catalana i espanyola enguany es pot rebre a casa nostra entre un 6% i un 10% més de turisme. Aquesta és una bona notícia en un temps en què la crisi es nota a tots els nivells i la desocupació ha pujat en el darrer any 140.000 persones, mentre que els aturats superen la preocupant xifra dels quatre milions.

Si fa un temps la guerra dels Balcans va afavorir estratègicament les costes de casa nostra, avui passa el mateix amb els països del Nord de l'Àfrica, del Magrib i Grècia. Aquesta fornada de nous visitants, ja sigui del centre d'Europa, de Rússia o xinesos, representarà una empenta molt important per a la malmesa economia espanyola. El turista busca seguretat i hi ha molts estats que no poden oferir-la. Ningú no es vol complicar la vida i avui Catalunya gaudeix d'una immillorable oferta per rebre una munió de gent que volen gaudir de sol, platja, gastronomia i cultura. En aquest sentit, les comarques gironines són capdavanteres. Tots els agents implicats han de fer pinya per situar les marques Costa Brava i Pirineus en una situació de privilegi. És per això que no s'entén gaire com el sector no presenta més batalla en qüestions tan importants com l'aeroport, que hem vist en les darreres dates com perdia una quantitat enorme de passatgers i deixava de ser un dels més transitats de l'Estat espanyol. Sense un aeroport competitiu, malament rai. I amb el canvi de govern a Catalunya els membres més actius del sector o de les patronals estan totalment missing. Callen, no són capaços de ser crítics malgrat que tinguin el carnet del partit governant. Seria bo que tard o d'hora expliquessin de debò què ha passat amb Ryanair, com han estat les negociacions i per què s'han trencat les relacions. No s'entén que el sector no digui res quan des del Govern de la Generalitat s'aposta per Spanair o l'aeroport del Prat en contra dels interessos de les comarques gironines. Ja ho sabem que la classe política viu en un altre món, però que part dels afectats vulguin ignorar la problemàtica és del tot incomprensible.

L'aeroport gironí es troba en una mena d'agonia. I en uns moments en què el turisme ha de ser imprescindible per superar una etapa de dificultats en àmbits tan bàsics com els de la indústria, la construcció o els serveis. Cal esmerçar recursos des de les administracions i des de l'àmbit privat en la millora de les infraestructures i dels equipaments del sector turístic. No pot ser que l'Estat no hagi regenerat les platges que van patir les llevantades a la primavera i que la Generalitat hagi suprimit els programes de neteja de l'aigua. O s'hi juga o no s'hi juga, però tothom s'omple la boca per parlar del turisme com a solució de molts dels problemes econòmics d'avui, però es fa amb massa dubtes i sense iniciativa i això hauria de preocupar més d'un que no parla per tal de conservar la cadira.