Si la situació econòmica per a les administracions locals gironines no era prou complicada per culpa de la crisi i de tot el que comporta, ara s'ha sabut que la immensa majoria d'ajuntaments de la demarcació deuen diners a l'Estat com a conseqüència de la liquidació del sistema de finançament local de 2009. I no pocs diners, precisament: entre ajuntaments i Diputació de Girona, 28,4 milions d'euros. La situació és especialment greu en algunes ciutats en les quals el deute s'enfila més enllà del milió d'euros -un no gens menyspreable percentatge del seu pressupost municipal-, com ara Lloret de Mar, que en deu més de 2, Figueres (1,8), Girona (1,36), Blanes (1,35) o Salt (1,27). Però també, afecta localitats més petites, en les quals un deute inferior en magnituds absolutes resulta igualment demolidor per a la situació de les finances municipals.

Les dades són les que són i responen als pactes signats en el seu moment: l'Estat va avançar uns diners als ajuntaments i aquests han ingressat menys diners dels que preveien per culpa de la crisi. I ara hi ha un deute que els ajuntaments han d'assumir. Però no serà fàcil. I la recepta que proposa la Generalitat, de més impostos i menys serveis per intentar sanejar el deute, segurament serà molt interessant des del punt de vista comptable, però per a la ciutadania acabarà resultant nefasta: tocarà pagar més per rebre menys.

De fet, una situació similar és la que està vivint la Generalitat -i la resta de Governs autonòmics espanyols-, que es troben amb què l'Executiu central no cedeix en absolut a l'hora de reclamar el pagament dels deutes pendents. L'Estat vol presentar uns comptes el més sanejats possible davant dels mercats i la Unió Europea i no està disposat a perdonar ni un cèntim del deute municipal i autonòmic. Encara que aquesta decisió acabi escanyant les administracions més properes als ciutadans.