Suposo que heu entès l'expressió amb què encapçalo aquest escrit. Vull dir que aquest dies, a casa nostra, passen també coses ben diferents de les imatges que els mitjans de comunicació ens ensenyen de Londres o de Lloret de Mar. Un estol de joves -nois i noies-, acompanyats dels seus bisbes i sacerdots, envaeixen els nostres pobles i ciutats. Són els que van a Madrid amb motiu de la JMJ per saludar i escoltar el papa Benet XVI que ens fa una nova visita apostòlica. Crec que ha estat encertat celebrar el "Dia de les diòcesis". Els que no anirem a Madrid, si bé en contemplarem moltes imatges gràcies als MCS, els hem pogut veure i escoltar. Ens encomanen la seva alegria i esperança, que bona falta ens fa. He estat testimoni de tres escenaris diferents d'aquest pas dels joves de la JMJ per terres de Catalunya i la impressió ha estat la mateixa. Reconfortant pel que passa a la nostra societat i, sobretot, en els ambients del nostre jovent.

Cambrils, una ciutat, crec, una mica més petita que Figueres. Hi he passat uns dies a la casa que els germans de la Salle hi tenen. Uns dos-cents joves s'hostatjaren al col·legi dels germans. Rebuda a l'Ajuntament, visites guiades per conèixer la ciutat i comarca, celebracions. El dissabte, en arribar a Figueres, vaig anar al col·legi la Salle, on n'hi havia quatre-cents amb el seu bisbe i uns dotze sacerdots. Em comentaven un germà i un mestre: "Quina diferència amb els nostres nois: ordenats, educats, pietosos...".

Ocupaven el pati i el gimnàs, i a la capella que estava oberta, sovint hi vèiem entrar algun noi o noia a fer-hi pregària. En tornar de la missa a les parròquies, vaig entrar a la Immaculada i veritablement entusiasmava veure-la plena de joves pregant i cantant. Encara tinc un altre escenari; la meva parròquia de Pontós. Dissabte al matí vaig anar-hi i s'hi va presentar un grup de vint nois i noies amb un mossèn, el pare Vicente, que venien caminant de Figueres (camí de sant Jaume) per arribar a Vilademuls i passar la nit a Sant Mer, on un autocar els recolliria per ajuntar-se als que van cap a Madrid. Entre pregàries, visita al museu del poble, converses que em van regalar una hora meravellosa. Havien sojornat a les Escolàpies i tot eren lloances de com havien estat acollits per la religiosa Anna. El meu poc francès també em va permetre entendre que a la Salle el germà Gerard i el mestre Jordi foren persones del tot acollidores. Potser, aquí a Figueres, m'hauria agradat que, com a Cambrils, els hagués vist més gent.

La visita del Papa i el pas de tanta joventut per les nostres terres també ha provocat protestes. És natural que hi protestin els que no hi estan d'acord, sempre que respectin els altres. M'han dit que, aquí a Figueres, un grup dels "indignats" van fer una manifestació mentre se celebrava la missa a la Immaculada. Jo pensava: però, si també estan indignats aquests nois i noies! Indignats per la pobresa del nostre món. Sí que fóra bo que el Papa anés alguna vegada a Somàlia o Kenya, poso per exemple. No deu ser fàcil organitzar un viatge així. Però, no és l'Església guiada pel Papa que amb les seves organitzacions (Domund, Mans Unides, Càritas) intenten solucionar els greus problemes de la misèria del món? Ells no van pas a hotels, dormen en sacs. Indignats per tants joves víctimes de la droga, l'alcohol... mentre ells donen testimoni de la seva fe amb alegria.

Aquesta important trobada amb el Papa vol ser una crida a mantenir viu l'esperit de Joan Pau II que va fundar la JMJ fa vint-i-cinc anys. Dos papes diferents, amb els seus defectes com tothom, sovint criticats, crec que injustament. Heus aquí l'afirmació d'una persona, ja traspassada, que em mereix respecte:

José Luis Martin Descalzo, parlant de Joan Pau II, deia: "Crec que estem davant d'un Papa que resumeix la capacitat intel·lectual de Pius XII, la saviesa humana de Joan XXIII i l'estimació a l'Església i al món d'avui de PauVI".

De Benet XVI s'ha dit: "Si amb l'anterior Papa s'anava a Roma per veure'l, amb aquest s'hi va per escoltar-lo". És el que faran milers de joves, i amb ells molts de nosaltres, aquests dies en la seva visita apostòlica a Madrid.