Segur que avui per a molts és el primer dia de feina després de les vacances. Les xarxes socials virtuals van plenes de companys que ho anuncien i, en aquest sentit, m'han agradat especialment alguns missatges dient que no hi ha raó de queixar-se per la reincorporació perquè n'hi ha molts que ni ho poden fer. Tot un privilegi tornar a la feina, tenint en compte la situació econòmica -deia una col·lega.

Però també a través de la xarxa he rebut l'article "Les condicions psicosocials de la feina i la utilització de serveis sanitaris", un treball de dos investigadors de Concordia University (Mont-real) que posa de manifest que una tensió laboral alta o mitjana fa que s'utilitzin un 26% més els serveis sanitaris. L'estudi es va fer utilitzant dades de l'Enquesta Nacional de Salut del Canadà, que inclou una mostra representativa de la població, durant el període de 2000 a 2008. En total es van analitzar 29.110 individus, un cop exclosa la població de més de 65 anys i de menys de 18 anys.

Aquest estudi aporta un aspecte interessant perquè si bé hi ha prou treballs sobre com l'estrès laboral afecta la salut física i mental, pocs han examinat l'associació entre l'estrès relacionat amb la feina i la utilització de serveis sanitaris. I això és especialment important si es tenen en compte les conseqüències econòmiques d'aquest ús. D'altra banda, els autors suggereixen a la conclusió que la millora de les condicions psicosocials de treball i l'educació dels treballadors sobre els mecanismes per afrontar l'estrès podria ser beneficiós per a la seva salut física i mental i, en conseqüència -hi afegeixo-, dismi?nuir la freqüentació de visites per causes que es podrien evitar.

Feliç tornada!